Știri: De Ziua Mondială a Teatrului, Muzeul TNB vă invită să aflaţi povestea costumului care a marcat destinul unui mare actor: Aristide Demetriade în Hamlet

31
Aristide Demetriade în Hamlet
Aristide Demetriade în Hamlet

După un an de la vernisajul din 2023 al expoziţiei „Regina Maria la teatru”, la Muzeul Teatrului Naţional „I. L. Caragialeˮ din Bucureşti va avea loc un nou eveniment ce se va desfăşura chiar în ziua în care se celebrează Ziua Mondială a Teatrului, miercuri, 27 martie 2024, începând cu ora 17.00.

De această dată, evenimentul se focalizează pe figura marelui actor Aristide Demetriade (1872–1930) şi, mai precis, pe costumul pe care acesta l-a purtat în spectacolul Hamlet jucat pe scena Naţionalului, de la premiera din 1912 până în 1930. Costumul reprezintă şi piesa cea mai recent restaurată a Muzeului TNB.*)

Actorul Marius Bodochi, Directorul artistic al Teatrului Naţional I.L. Caragiale, va prezenta cu acest prilej povestea acestui costum ce păstrează o semnificaţie specială pentru destinul artistic al lui Aristide Demetriade. O poveste din care fac parte: rolul Hamlet, un costum cumpărat de la Berlin și demisia unui mare actor, refuzată de director. Povestea se anunţă interesantă și condimentată cu diverse întâmplări din vremea aceea, ilustrată cu scrisori și alte mărturii legate de dorința lui Demetriade de a juca rolul prinţului danez, în competiție cu alți actori ai vremii.

Primul spectacol în care apare Demetriade în rolul lui Hamlet are loc la 21 decembrie 1912, când la direcția Teatrului Național se afla Alexandru Davila. Premiera spectacolului avusese loc cu un an înainte, în 1911, dar cu C.I. Nottara şi Tony Bulandra în rolul Hamlet.

Alte obiecte din Muzeul TNB amintind de Aristide Demetriade în Hamlet, rol care l-a consacrat drept unul din marii actori ai generaţiei sale, sunt tabloul semnat de Iosif Iser din 1918, precum şi un bust semnat de Corneliu Medrea.

Dacă v-am făcut curioşi, vă așteptăm la Muzeul TNB la acest eveniment, sau în cadrul vizitelor ghidate, de marți până vineri – după programul afișat pe muzeultnb.ro sau calendar TNB.

Pentru a participa la evenimentul din 27 martie 2024, vă invităm să achiziţionaţi unul din ultimele bilete disponibile, fie de la Casa de bilete a teatrului, fie online – pe Bilet.ro. Preţul unui bilet online este de 10 RON.

________

*) Parteneriatul cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – desfăşurat în cadrul proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din Colecția Muzeului TNB” – a fost reluat, anunţă Mihaela Verman, muzeograf şi Beatrice Păruş, restaurator. Prin urmare, la un an distanță de la încheierea perioadei de implementare, au fost restaurate încă două piese din colecția de costume de scenă a Muzeului TNB.

Comunicat al Teatrului Național din București

Arhiva Teatrul Național din București 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.