Știri: Dirijorul Cristian Măcelaru și violoncelistul Andrei Ioniță, două concerte de Ziua României, la BOZAR (29 noiembrie și 1 decembrie 2019, Bruxelles)

69
Sursa foto: ICR

logo europalia romaniaCristian Măcelaru, dirijorul care va fi din 2021 succesorul francezului Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naţionale a Franței, și Andrei Ioniță, supranumit de The Times ”unul dintre cei mai interesanți violonceliști ai lumii”, vor susține pe, 29 noiembrie, ora 20.00 și pe 1 decembrie 2019, ora 15.00, două concerte la Palatul Artelor BOZAR din Bruxelles, alături de Orchestra Națională a Belgiei, în cadrul EUROPALIA. ICR coordonează programul acestei ediții a Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA, în care România este țară invitată. În programul concertelor de la BOZAR vor fi Rapsodia română nr. 1 în La major de George Enescu, Concertul pentru violoncel şi orchestră de Edward Elgar și Simfonia nr. 5 de Serghei Prokofiev.

”Am mai dirijat concertul de Elgar cu violoncelistul Andrei Ioniță și am rămas extraordinar de impresionat de virtuozitatea lui. Andrei respectă foarte mult ceea ce a scris compozitorul, ceea ce-mi place foarte mult. Ca să îl parafrazez pe Mahler, tradiția nu e atât reverența făcută cenușii, cât să încercăm să înțelegem căldura pe care cărbunii încă aprinși ne-o dau. De multe ori, se uită complet ceea ce a scris compozitorul tocmai din cauza tradiției”, apreciază Cristian Măcelaru.

”Rapsodia nr. 1 a lui Enescu, o piesă pe care o dirijez foarte des, are subtextul unui ritm care poate să fie dansat. Întotdeauna descriu această rapsodie ca pe un vals din Transilvania, care are o frumusețe ce nu se poate scrie pe hârtie. Încercăm să înțelegem esența din spatele muzicii”, subliniază dirijorul.

”Simfonia nr. 5 a lui Prokofiev e foarte interesantă pentru mine, pentru că e o lucrare pe care compozitorul a scris-o când s-a reîntors din exil acasă, în Rusia. E o simfonie care pe mine mă face să mă gândesc nu numai la muzică, ci și la un punct viitor pe care-l doresc României în următorii o sută de ani. E important ce schimbăm și cum schimbăm lucrurile. Îmi doresc atât de mult ca atunci când oamenii vorbesc despre țara mea să-și aducă aminte de cultura și de arta care vin din România. Mă bucur că, prin EUROPALIA și ICR, există această posibilitate de a promova, peste hotare, valorile românești”, conchide Cristian Măcelaru.

Născut în Timişoara în 1980 și plecat la 16 ani în SUA cu o bursă de două luni, Cristian Măcelaru a devenit, la 19 ani, cel mai tânăr concert maestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami. Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010 – 2011 fiind numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre. A fost, de asemenea, distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. Este dirijor principal al WDR Sinfonieorchester din Köln, începând cu sezonul 2019/2020. A devenit, de asemenea, director muzical al Festivalului Cabrillo, cel mai longeviv festival american dedicat muzicii clasice contemporane. În 2017, a debutat alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam cu lucrări de Mozart, Strauss și Wagner. A dirijat, de asemenea, programe în octombrie 2018 și martie 2019. L-a înlocuit pe Mariss Jansons în concertul cu Orchestra Regală Concertgebouw pe 18, 19 septembrie 2019, la Amsterdam și 21 septembrie 2019, la București în cadrul Festivalului ”George Enescu”.

Andrei Ioniţă este inspirat de cei mai mari violoncelişti ai timpurilor noastre, printre care David Geringas, Steven Isserlis, Heinrich Schiff, Wolfgang Boettcher, Gary Hoffman şi Wolfgang Emanuel Schmidt. În iunie 2014, a colaborat cu Gidon Kremer şi Christian Tetzlaff la Festivalul ”Chamber Music Connects the World” în cadrul Kronberg Academy. În ultimii ani, Andrei Ioniţă a concertat în săli renumite, precum Kammermusiksaal a Filarmonicii din Berlin, Herkulessaal din München, Stadtcasino din Basel şi Ateneul Român din Bucureşti. Andrei Ioniţă este laureat a numeroase concursuri internaţionale. În iunie 2013, a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional ”Aram Haciaturian”; în septembrie 2014, a primit Premiul II şi Premiul special pentru interpretarea unei lucrări impuse la International ARD Music Competition din München, iar două luni mai târziu, a fost distins la Berlin cu Premiul II la Grand Prix ”Emanuel Feuermann”. În stagiunea curentă, Andrei Ioniţă a debutat cu Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, St. Petersburg Philharmonic Orchestra, Filarmonica di Bologna, iar în concertele din această săptămână, cu Filarmonica ”George Enescu” din Bucureşti. De asemenea, a fost invitat de Valery Gergiev să concerteze la Londra, München, Baden-Baden şi St. Petersburg.

Andrei Ioniţă este bursier al Deutsche Stiftung Musikleben şi, prin generozitatea acestei fundaţii, cântă pe un violoncel realizat de Giovanni Battista Rogeri la Brescia în 1671.

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare.

Parteneri media: Radio Europa Libera, Observatorul Cultural, Newsweek, Libertatea, AARC, Radio Romania International, Radio Romania Cultural, Arte și Meserii, Revista Arta, Modernism.ro, Scena.ro, Ziarul Metropolis, Zi Da, Leviathan, IQAds, IQool, Radio Tananana

Comunicat al Institutului Cultural Român

https://www.icr.ro/categorii/europalia-romania-10178

logo mic leviathanAsociația Culturală Leviathan este partener media al Festivalului EUROPALIA România. 

Arhiva EUROPALIA 

 

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.