Știri: ”Drăgaica – de la mit la ritual” (24 iunie 2017, Bobicești, județul Olt)

749
sânziene drăgaica

Muzeul Judeţean Olt împreună cu Centrul Hipic EPONA HORSE LAND organizează evenimentul cultural ”Drăgaica – de la mit la ritual”.

În lumea contemporană, a vorbi despre tradiţie ar părea că înseamnă a fi în urma societăţii, sau a promova lucruri perimate, ori a privi prea mult în trecut. Trecem însă prea uşor cu vederea faptul că tradiţia înseamnă o sumă de valori, o experienţă comunitară, în mijlocul căreia ne naştem şi de la care plecăm, chiar atunci când inovăm. Dacă înţelegem tradiţia ca pe o sumă de valori, dacă conştientizăm faptul că ne naştem, trăim şi existăm ca neam datorită tradiţiei, în sensul larg al termenului, cel de totalitate a valorilor acumulate de societate la un moment dat, putem lega tradiţia de educaţie, de credinţă, de cultură şi tehnică, de toate domeniile vieţii, de noi înşine.

Vă invităm alături de noi sâmbătă, 24 iunie 2017, la Centrul Hipic EPONA HORSE LAND din comuna Bobicești, într-o călătorie în lumea tradițiilor și obiceiurilor, să descoperim semnificațiile gesturilor rituale prilejuite de sărbătoarea Drăgaicei (Sânzienelor).

În cadrul evenimentului se va desfășura parada portului popular sub genericul ”Mărie cu mândră ie”. Meșterul olar Marinel Ciungulescu și soția sa, Tudorița Ciungulescu, prezenți la fața locului, vor face demonstrații practice, cei interesați putând să experimenteze modelarea unui vas pe roată. Pentru cei mici se va desfășura un atelier de creație în cadrul căruia vom lucra împreună castele pentru zânele Sânziene iar la final fiecare va pleca acasă cu obiectele realizate de el.

Totodată, cei prezenți vor avea ocazia să petreacă momente speciale alături de caii lipițani ai Centrului Hipic EPONA HORSE LAND.

Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de mai mici și mai mari interpreți de muzică populară din județul Olt. Diana Monete va susține un recital de muzică populară.

Vă așteptăm cu drag sâmbătă, 24 iunie 2017, ora 13, să ne bucurăm împreună de sărbătoarea Drăgaicei, poveștile cu și despre Sânzienele-Ielele.

Comunicat al Muzeului Județean Olt

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.