Știri: Eveniment multidisciplinar „Tzara. Dada. Azi” – 125 de ani de la nașterea lui Tristan Tzara (22 aprilie 2021, Tel Aviv)

69
eveniment-tzara tel aviv

logo icrÎn contextul celebrării a 125 de ani de la nașterea lui Tristan Tzara, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, în colaborare cu Muzeul Janco-Dada din Ein Hod, Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Franceză și Revista „Continuum”, un eveniment online dedicat acestei importante personalități culturale românești și a influenței pe care opera acestuia și mișcarea Dada o au în secolul XXI.

Evenimentul multidisciplinar în limbile română, franceză și ebraică, cu subtitrare în limba ebraică, este intitulat Tzara. Dada. Azi și include:

Reflectarea personalității lui Tristan Tzara în arta lui Marcel Janco și rolul important jucat de acesta în fondarea și dezvoltarea mișcării Dada, prezentat de Raya Zommer-Tal, director al Muzeului Janco-Dada din Ein Hod.

Privire de ansamblu asupra istoriei mișcării Dada și principiilor sale fondatoare, realizată de specialiști din România – Erwin Kessler, critic de artă și directorul Muzeului de Artă Recentă din București; conf. univ. Paul Cernat, cadru didactic la Universitatea din București și istoric literar.

Influența literaturii lui Tristan Tzara asupra generației actuale de scriitori și propagarea spiritului mișcării Dada în opera literară a scriitorilor israelieni contemporani vor fi două teme abordate în cadrul unei serii de dialoguri culturale conduse de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, cu participarea Marlenei Braester, poet și redactor-șef al Revistei „Continuum”, și a lui Eran Hadas, cadru didactic și poet israelian influențat de mișcarea Dada

Materialul video va fi înregistrat în prealabil și transmis online în premieră în data de 22 aprilie 2021, ora 18.00, pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/ și pe canalul de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCrV8OAoQyKqOA7d1dGrFesQ

Programul evenimentului va include și lecturi de poezie de Eran Hadas, precum și fragmente video inedite cu exponate din Muzeul Janco-Dada și imagini de arhivă cu Tristan Tzara.

Tristan Tzara, pe adevăratul său nume Samuel Rosenstock, se naște la Moinești, lângă Bacău, pe 16 aprilie 1896. Face școala primară în localitatea natală, apoi părinții îl trimit la Institutul particular „Schemitz-Tierin” și la Liceul „Sfântul Sava” din București. În octombrie 1912, Tristan Tzara fondează împreună cu prietenii săi Marcel Iancu și Ion Vinea (Eugen Iovanache) revista „Simbolul”. Reușesc să îi atragă printre colaboratori pe simbolistul Ion Minulescu, pe Iosif Iser (ilustrații) și pe Alexandru Macedonski (cu un poem în numărul inaugural). Pe râul vieții este primul poem publicat de Tzara, inspirat de simbolistul Emile Verhaeren. În 1914 se înscrie la Universitatea din București pentru studiul matematicii și al filosofiei, și plănuiește călătorii împreună cu Marcel Iancu, student la Politehnică. La sfârșitul lui 1915, Tzara și Iancu pregătesc aventura europeană și decid să plece la Zürich. Mișcarea culturală anarhistă, cunoscută sub numele Dada, începe în 1916, la Zürich, la Cabaretul „Voltaire”. Cele mai cunoscute texte dadaiste ale lui Tzara sunt: La Première Aventure celeste de Monsieur Antipyrine (1916), Vingt-cinq poèmes (1918) și manifestele mișcării, Sept Manifestes Dada (1924). L’Homme approximatif (1931), Parler seul (1950) și La Face intérieure (1953) sunt lucrările sale de maturitate. Ultimul interviu îl va acorda ziaristei Madeleine Chapsal și, o lună mai târziu, pe 24 decembrie 1963, Tristan Tzara se stinge din viață.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

Arhiva Institutul Cultural Român

Vezi și: Teatru: În umbra Profetului de Daniel Onaca, revista „Leviathan”, anul III, nr. 2 (7), aprilie–iunie 2020, pp. 118–125

Arhiva Dadaism

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.