Știri: Expoziția ”Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia” (15 mai 2019 – 15 iunie 2019, Spania)

63
podul lui traian drobeta

În perioada 15 mai – 15 iunie 2019,  Ambasada României în Regatul Spaniei, Institutul Cultural Român, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin și Muzeul de Arheologie din Asturias organizează expoziția ”Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia” la Muzeul de Arheologie din Asturias (Calle San Vicente, 3, 33003 Oviedo, Asturias), în contextul exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

Expoziție este organizată cu sprijinul Ministerului Educației și Culturii din Cadrul Guvernului Regional al Principatului Asturia și al Fundației Cajastur.

Miercuri, 15 mai 2019, la ora 18.00 va avea loc conferința inaugurală susținută de Genaro Alonso Megido, Consejero de Educación y Cultura, discurs de bun-venit. David Soria Molina, istoric, va susține conferința cu titlul ”El emperador Trajano y la estrategia romana en las guerras dácicas (101-106 d.Hr.)”. Florian Matei Popescu, cercetător, va susține conferința cu titlul: ”La expansión del Imperio, la búsqueda de la gloria: Saeculum Traiani, desde Hispania hasta Dacia”.

Intrare liberă în limita locurilor disponibile.

Prezentate pentru prima dată în Europa, cele 94 de piese arheologice, care compun expoziția ”Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia”, fac parte din colecția Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin.

În conceptul expozițional construcția tematică a fost structurată în jurul simbolului romanității nord-dunărene, Podul lui Traian de la Drobeta.

Această grandioasă construcție a antichității reflectă totodată și o punte de legătură care actualmente conectează două civilizații europene aparent eterogene, dar cu identitate latină comună.

Din această perspectivă, opera împăratului Traian a constituit un arc peste Imperiul roman care a asigurat unitatea celor două provincii situate la extremitățile de vest și est ale Imperiului: Hispania și DaciaExpoziția a fost concepută pornind de la ideea de promovare, revalorizare și revalorificare a patrimoniului arheologic roman descoperit la Drobeta și în teritoriul său administrativ, atât prin integrarea unor categorii de artefacte romane, specifice secolelor II – III d. Hr., cât și prin prezentarea monumentelor care alcătuiesc ansamblul de arhitectură romană de la Drobeta (Podul lui Traian, castrul, termele și amfiteatrul militar).

De asemenea, prin organizarea acestei expoziții se dorește celebrarea a 1900 de ani de la momentul în care împăratul roman Hadrianus, moștenitorul lui Traian, acorda Drobetei rangul de municipium, în ideea în care se acceptă anii 118/119 d. Hr. ca dată pentru acest eveniment, dar și un omagiu adus celor doi împărați de origine hispanică, care au amprentat destinul istoric al locuitorilor meleagurilor nord-dunărene.

Discursul expozițional are ca obiectiv captarea interesului publicului spaniol prin mesajul unitate în diversitate, care transpare dintr-o bogăție culturală și valori fundamentale comune. (Echipa editorială Drobeta Turnu Severin).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.