Știri: Expoziție a artistei evreice de origine română Hedda Sterne, la Berlin (28–30 aprilie 2017)

889
Hedda Sterne - ezpozitie Berlin
Sursa foto: http://tmlarts.com

În perioada 28 – 30 aprilie 2017, la Bikini Berlin (Budapester Str. 38-50, 10787 Berlin) va avea loc expoziția de grup Paper Positions în cadrul căreia vor fi expuse și lucrări (desen şi colaj) ale artistei evreice de origine română Hedda Sterne (1910–2011), reprezentantă a avangardei româneşti, care a trăit și a lucrat în România până în 1941. Ansamblul expozițional dedicat Heddei Sterne, intitulat Never before seen – Hedda Sterne, works on paper” / „Niciodată până acum – Hedda Sterne, lucrări pe hârtie”, a fost conceput ca urmare a unui proiect de cercetare, arhivare și recuperare a operei artistei românce, derulat de către galeria Nasui collection & Gallery.

Hedda Sterne (născută Hedwig Lindenberg; august 4, 1910–aprilie 8, 2011) a rămas în memoria multor istorici de artă ca singura femeie din grupul Expresioniștilor Abstracți, cunoscuți sub titulatura de „Irascibilii” („The Irrascibles”), grup din care au făcut parte: Adolph Gottlieb, Ad Reinhardt, Richard Pousette-Dart, William Baziotes, Jimmy Ernst, Jackson Pollock, James Brooks, Clyfford Still, Robert Motherwell, Bradley Walker Tomlin, Theodoros Stamos, Barnett Newman și Mark Rothko.

Hedda Sterne l-a avut ca profesor la București pe sculptorul și teoreticianul Frederic Storck și a făcut parte din grupul artiștilor români din Avangardă: Jules Perahim, Max Herman Maxy, Victor Brauner, Ștefan Roll. A avut expoziții individuale și de grup în București și Paris (11th Exposition du Salon des Surindépendants, 1938). În 1941 artista a plecat în America din cauza războiului. Lucrări de-ale sale se regăsesc în colecții muzeale prestigioase, incluzând Museum of Modern Art (MoMA) în New York, the National Gallery of Art în Washington D.C., National Museum of Women in the Arts, de asemenea în Washington D.C.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.