Știri: Expoziție Adi Bulboacă, „Arctic. Crossing the Line” (11 aprilie 2024, București)

30
Arctic_Print-01 (1)

Joi, 11 aprilie 2024, la ora 18.00, la Muzeul Hărților dn București (str. Londra nr. 39) va avea loc vernisajul expoziției de fotografie contemporană a lui Adi Bulboacă, intitulată Arctic. Crossing the Line, proiect curatoriat de Ioana Marinescu. Expoziția aduce în premieră o serie de fotografii realizate în perioada 2020–2024. Acestea documentează incursiunile lui Bulboacă în regiunea arctică a Canadei de Nord și participarea sa în calitate de alergător la maratonul 6633 Ultra Arctic la edițiile din  2023 și 2024.

Expoziţia este deschisă în perioada aprilie–mai 2024, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, orele 10.00–18.00.

Preț bilet: 10 lei.

Accesul la vernisaj este gratuit.

Expoziția Arctic. Crossing the Line surprinde diferite aspecte ale vieții arctice, momente din cursă, precum și frumusețea peisajului pe care Adi Bulboacă le-a experimentat în calitate de fotograf, alergător și privitor pasionat.

Prima prezență a lui Adi Bulboacă în 2020 la 6633 Arctic Ultra a fost în calitate de fotograf, pentru a documenta cursa la care participa Vlad Pop. Experiența din Canada de Nord în calitate de observator și expunerea la condițiile extreme ale maratonului au fost doar primele argumente care l-au determinat apoi să-și dorească să se transforme din martor în participant, din fotograf în alergător.

În februarie 2023 a luat startul alături de ceilalți maratoniști. Atunci a reușit să străbată, în patru zile și jumătate, 325 din cei 620 de kilometri pe care îi presupunea parcurgerea cursei. Deși nu a trecut linia de sosire, se consideră un câștigător pentru că ajunsese la linia de start: rigoarea și disciplina alergătorului erau acum și instrumente ale fotografului.

Începutul lui 2024 l-a găsit încă o dată la linia de start a ultramaratonului. Urma să pornească din km. 0 al Dempster Highway, iar scopul era să ajungă în punctul care marchează trecerea peste cercul polar și finalul cursei.

Avea de partea lui toate șansele pentru a trece cu bine prin etapele cursei. Cu toate acestea, Adi Bulboacă a decis să încheie cursa în mod subit și neașteptat, datorită unui fenomen optic inedit, cunoscut și sub numele de Sundog.

Sundog se produce atunci când lumina solară este refractată de cristalele de gheață suspendate în atmosferă. Acest fenomen face parte din categoria halo-urilor, care sunt produse de refracția și reflexia luminii.

Deși se afla în avantaj pentru a continua cu bine maratonul, Adi Bulboacă s-a găsit în fața unei alegeri neașteptate: să alerge în continuare, sau să se oprească și să se bucure de moment, pe care să-l fotografieze după pofta inimii. Răspunsul la această dilemă a fost simplu și la obiect: „Fotografia a câștigat astăzi și alergarea va rămâne mereu în sufletul meu.”

Fotografii în care apare Sundog-ul, peisaje arctice, portrete ale localnicilor sau scene din timpul maratoanelor vor putea fi văzute în expoziția temporară deschisă la Muzeul Hărților.

Adi Bulboacă s-a născut în vara lui 1988 și 16 ani mai târziu a început să fotografieze. După încă 16 ani a descoperit și pasiunea pentru alergat. Înainte de a se înscrie la curse de alergare în zone arctice sau pe cărări de munte, proiectele fotografice ale lui Adi au părut tot o formă de ultramaraton: peste 1000 de spectacole de teatru fotografiate, o lună petrecută în peste 100 de trenuri din România (17.000 km într-o lună), 2 săptămâni cu tatăl lui cu trenul prin țările balcanice sau 27 de ore de fotografiat non-stop în metroul din New York.

Ioana Marinescu (n. 1988) este muzeograf la Muzeul Hărților și doctor în istoria artei, cu o teză despre biografia cuplurilor de artiști. Este interesată de imaginea hărților în arta contemporană și de modul în care aceasta se reflectă în creația artistică.

Muzeul Hărţilor din Bucureşti este printre puţinele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul îşi propune ca, prin grija pentru patrimoniu şi interpretarea lui, prin activităţi destinate specialiştilor şi comunităţii, să devină o instituţie relevantă pentru public şi pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educaţia pe tot parcursul vieţii, dialogul şi angajarea creativă. Muzeul găzduiește expoziții de artă contemporană prin care încearcă să dea o imagine mai concretă spațiilor, oamenilor și poveștilor care animă hărțile.  https://www.HYPERLINK “https://www.muzeulhartilor.ro/”muzeulhartilorHYPERLINK “https://www.muzeulhartilor.ro/”.ro.

Parteneri media: Radio România Cultural, Historia, Acc Media Channel, Promenada Culturală, AICI A STAT, i-Tour.ro, daciccool.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.