Știri: Festivalul ”Estul Culturii/Altă Dimensiune” (30 august – 2 septembrie 2018, Białystok, Polonia)

249
Fotografie de Costică Acsinte
Fotografie de Costică Acsinte. Sursa: ICR Vașovia

În perioada 30 august – 2 septembrie 2018, la Białystok, Polonia, va avea loc Festivalul Internaţional ”Estul Culturii/Altă Dimensiune”, eveniment de amploare, structurat pe şase componente, ale căror denumiri pornesc de la cea a Festivalului: Altă Dimensiune a Muzicii, Altă Dimensiune a Artei, Altă Dimensiune a Teatrului, Altă Dimensiune a Filmului, Altă Dimensiune a Societății, Altă Dimensiune a Modei. Programul românesc din acest an, realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varşovia, va apărea în trei dintre ”dimensiuni” – cea a artei, a filmului şi a muzicii. Chiar în deschiderea festivalului, va avea loc proiecția filmului mut ”Manasse” (1925), în regia pionierului artei cinematografice românești, Jean Mihail. Filmul va fi prezentat cu muzică live, interpretată şi compusă special pentru eveniment de Danaga alias Daniel Aga, muzician din Cluj-Napoca, cunoscut publicului pentru producțiile de pe prima compilație ”Culese din Cartier”, editată de Subcarpați, precum și albumul de debut ”Am n-aripi”.

În deschiderea evenimentului, criticul de film Mihai Fulger, va face o prezentare a începuturilor cinematografiei din România, înscriind drama ”Manasse” și creatorul ei în istoria filmului românesc. După evenimentul din deschidere, are loc vernisajul expoziției de fotografie ”Foto Splendid Costică Acsinte”, prezentând o parte din extraordinara colecţie de imagini vechi. Expoziția va fi deschisă de Cezar Popescu, cel care a descoperit arhiva Acsinte și care o are în îngrijire, ocupându-se de digitizarea lucrărilor și promovarea lor pe plan internațional. Expoziţia va putea fi vizitată la Centrul pentru Cultură Białystok până în data de 25 septembrie.

Vineri, 31 august, programul românesc continuă cu două filme, prezentate la Cinematograful Forum din Białystok: Licu, o poveste românească”, în regia Anei Dumitrescu, și Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude. Filmele vor fi prezentate publicului de criticul Mihai Fulger, înaintea proiecțiilor.

”Licu, o poveste românească”, documentarul scris şi regizat de Ana Dumitrescu, vorbeşte despre România ultimului secol, fiind o metaforă despre propria condiție și efemeritate, o lecție de viață, dar și un veac de supraviețuire. Personajul principal, Liviu Canţer, un bărbat în vârstă de 92 de ani, a supravieţuit unor evenimente istorice majore. Filmul a câştigat Marele Premiu la Festivalul Dok Leipzig 2017.

Filmul Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude, este o adaptare liberă după opera şi viaţa lui Max Blecher, având acțiunea în anul 1937, într-un sanatoriu de pe malul mării şi descriind povestea tânărului Emanuel, care suferă de tuberculoză a coloanei vertebrale, aidoma scriitorului Max Blecher. Filmul a trezit un interes deosebit în Polonia, anul acesta fiind laureat cu Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film ”Motive Evreieşti” de la Varşovia.

Festivalul ”Inny Wymiar / Altă Dimensiune” se desfășoară începând din 2013 în cadrul proiectului Estul Culturii, care integrează mediile artistice din orașele Poloniei Răsăritene și artiști din țările Europei Centrale şi de Est. Estul Culturii este realizat de Ministerul Polonez al Culturii și Patrimoniului Național, Centrul Național pentru Cultură şi instituţiile municipale de cultură ale orașelor Rzeszów, Lublin și Białystok.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.