Prezentarea volumului: Samuel von Brukenthal e la collezione di arte italiana in Hermannstadt Sibiu (Samuel von Brukenthal şi colecția de artă italiană de la Hermannstadt Sibiu”) de Doina Ene (16 noiembrie 2024, Milano)
„Colecția de artă italiană a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu” este titlul evenimentului propus de Editura Rediviva din Milano, la cea de a 12-a participare a sa în cadrul Festivalul Internațional BOOKCITY, manifestare de anvergură editorială și culturală organizată de Primăria din Milano – Departamentul de Cultură, Asociația BOOKCITY Milano, Fundația Corriere della Sera, Fundația Feltrinelli, cu parteneriatul unor biblioteci publice, universități, școli de pe teritoriul Lombardiei etc. Festivalul ajuns la cea de a 13-a ediție, se va desfășura în perioada 11–17 noiembrie 2024 și oferă un program amplu și foarte bogat, circa 1.500 de întâlniri în peste 300 de spații, cu 3 100 de autori invitați, prin participarea a 190 de edituri din Italia și străinătate.
La actuala ediție a Festivalului Bookcity, Editura Rediviva din Milano propune prezentarea volumului recent apărut: Samuel von Brukenthal e la collezione di arte italiana in Hermannstadt Sibiu (Samuel von Brukenthal şi colecția de artă italiană de la Hermannstadt Sibiu) de Doina Ene și publicat în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în cadrul colecției „Culture e Civiltà”, coordonată de Violeta Popescu.
Manifestarea va avea loc sâmbătă, 16 noiembrie 2024, ora 11.00, în prestigioasa locație istorică și culturală din centrul orașului Milano, Castello Sforzesco, sala Weil Weiss, Piazza Castello Milano, unde vor interveni: Doina Ene, Alexandru Constantin Chituță, director general al Muzeului Brukenthal din Sibiu, Giovanni Valagussa, Ana Contro, Violeta Popescu.
Volumul are o prefață semnată de Alexandru Constantin Chituţă, director general al Muzeului Brukenthal, și conține o prețioasă introducere a cercetătoarei Daniela Dâmboiu. Autoarea publicației, Doina Ene, originară din Constanța, este istoric și critic de artă, absolventă a Universității de Stat din Milano, unde a urmat și specializări în patrimoniul istoric și artistic al Italiei. Stabilită în Italia în 1999, este autoare și coautoare de articole și studii pentru revistele naționale „Globus” și „Mediterraneo e dintorni”, iar de mai mulți ani este ghid turistic național autorizat, pentru Parcul Arheologic Colosseum din Roma, Muzeul Diecezan și Accademia Carrara din Bergamo.
Lucrarea autoarei este o premieră absolută în Italia în ceea ce privește figura baronului și guvernatorului Samuel von Brukenthal, personalitate complexă a timpului său, promotor al științei, al artei și al culturii în toate formele sale.
Opera are ca subiect principal figura guvernatorului iluminist al Transilvaniei Samuel von Brukenthal (1721–1803) și vasta sa colecție lăsată moștenire la Sibiu. Doina Ene propune o cercetare inedită în Italia, centrată pe colecția de artă italiană prezentă în Muzeul din Sibiu. „Există – spune autoarea – un număr de 220 de opere în colecția italiană din cadrul Muzeului, un număr mai mic față de celelalte școli prezente în pinacotecă, cea flamandă, olandeză, germană și austriacă, toate însumând peste 450 de piese. De altfel, în epoca respectivă era un demers foarte dificil reperarea pe piață a picturilor școlilor italiene. În mod special, prezența unui număr redus de opere renascentiste italiene era dată de absența acestui stil artistic pe piața vieneză. Cu toate acestea, sunt reprezentate în colecția Brukenthal școlile italiene cele mai importante, printre care cea venețiană, cu numărul cel mai mare de opere, urmată de școala din Bologna, cea lombardă, genoveză, florentină, romană și, în final, cea napolitană. Calitatea picturilor și importanța lor su, așa cum printre autori ies în evidență nume de prim nivel precum Antonello, Tițian, Lotto, Veronese, Caroto, etc.”
Cercetarea realizată de autoare pe parcursul mai multor ani în diferite fonduri arhivistice italiene este alcătuită din șapte capitole care prezintă biografia bogată a eruditului, istoria Palatului Brukenthal, a colecțiilor sale și cum a luat naștere Muzeul. Un capitol amplu este dedicat colecției de artă italiană, care conține 220 de opere datate de la Renaștere până la Baroc (cele mai numeroase) și Rococo, acestea fiind expuse în cinci săli de la etajul al doilea al Palatului.
De mare importanță în cuprinsul publicației de față este redarea corespondenței inedite dintre istoricul de artă italian Roberto Longhi (1890–1970) și distinsul intelectual și profesor Teodor Ionescu, corespondență care a durat aproape zece ani, o cercetare pe care autoarea a făcut-o la Fundația de Istorie a Artei „Roberto Longhi” din Florența. Absolvent al Facultății de filosofie din București, Teodor Ionescu a fost muzeograf la Muzeul Zambaccian, apoi din 1956, la Brukenthal, unde a întreprins o complexă activitate de cercetare științifică a picturilor. Este vorba despre circa șaptezeci de scrisori scrise de mână și dactilografiate în perioada anilor ’50–’60. Pe lângă acestea sunt prezente și o serie de fotografii conservate la Fundație.
Colecția privată a baronului von Brukenthal a fost deschisă publicului încă din 1790 și a devenit primul muzeu național din România, odată cu inaugurarea din 1817, trecând astfel de la o colecție privată la un muzeu public administrat de biserica evanghelică, așa cum prevedea testamentul. Astăzi misiunea Muzeului este conservarea patrimoniului lăsat moștenire, alături de studiu și mărirea ulterioară a colecțiilor.
Rediviva este prima editură românească din Italia fondată în 2012, și se află la cea de a XII-a participare a sa, la Festivalul Internațional Bookcity, prezentând în decursul anilor importante publicații traduse în limba italiană: Jurnalul fericirii (Diario della felicità) de Nicolae Steinhardt, Istoria Transilvaniei (Storia della Transilvania) de Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan, De la romani la români. Elogiul latinității. (Dai Romani ai romeni. Elogio della latinita), Scurtă istorie a românilor, Breve storia dei romeni de Nicolae Iorga – ediție revăzută; Dimineața unui miracol (La mattina di un miracolo), de Bujor Nedelcovici; Ciuleandra (La Ciuleandra) de Liviu Rebreanu ș.a.
Editura Rediviva
Centrul Cultural Italo Român Milano
0039/3407638880