Știri: Filme româneşti la Festivalul Internaţional VIS Vienna Shorts (1–6 iunie 2017, Viena)

797
trust me

Regizorul Alexandru Petru Bădeliță, criticul de film Irina Trocan şi managerul Bucharest International Experimental Film Festival, Dan Angelescu, vor fi prezenţi la Viena cu ocazia celei de-a XIV-a ediţii a festivalului internaţional de film de scurtmetraj VIS Vienna Shorts care se va desfăşura în perioada 1–6 iunie 2017. Deschiderea oficială va avea loc joi, 1 iunie, la ora 19.30 la Gartenbaukino (Parkring 12, Viena).

În cadrul festivalului va fi prezentat vineri, 2 iunie 2017, ora 16.30, la METRO Kinokulturhaus (Johannesgasse 4, Viena), filmul ”I made YOU, I kill YOU” în regia lui Alexandru Petru Bădeliță. Proiecţia face parte din competiţia Fiction&Documentary şi are loc în prezenţa regizorului. Scurtmetrajul ”4:15 PM Sfârșitul lumii” de Gabi Virginia Şargă şi Cătălin Rotaru va fi prezentat în data de 6 iunie, la ora 13.00, la METRO Kinokulturhaus (Johannesgasse 4, Viena), în cadrul Short Film Marathon II. Irina Trocan şi Dan Angelescu participă în perioada 1–5 iunie la evenimentele din cadrul programului VIS Academy dedicate regizorilor, producătorilor, actorilor şi criticilor de film.

I made YOU, I kill YOU (regia Alexandru Petru Bădeliță, Franţa-România, 2016)

”Într-un exercițiu de auto-exorcizare, Alexandru Petru Bădeliță face cronica tulburătoare a copilăriei sale traumatizante, într-o complexă compoziție cinematografică cu multiple straturi narative și tehnici artistice. I made YOU, I kill YOU (Eu te-am făcut, eu te omor) exprimă textual puterea de viață și de moarte pe care un pater familias o are asupra familiei sale și funcționează perfect ca motto al societății patriarhale ce guvernează viața din satul natal al autorului. Colaje cu fotografii de familie și desene din copilărie sunt mixate cu secvențe de animație și elemente suprarealiste într-un întreg cinematografic captivant. Succesiunea de narațiuni din off completează tabloul sumbru al unei copilării trăite într-un mediu familial toxic. Din narațiunea tatălui răzbat, ca un ecou, aceleași relatări despre bătăi și abuzuri, suferite de el însuși, copil fiind. Realizăm astfel că, de fapt, nu e un monstru; pur și simplu nu cunoaște un alt fel de viață. I made YOU, I kill YOU spune, fără compromisuri, o poveste dureroasă despre o lume în care asemenea experiențe nu sunt o excepție, ci un mod de viață.” – Adina Marin, BIEFF 2017.

Scurtmetrajul ”4:15 PM Sfârșitul lumii” (regia Gabi Virginia Şargă şi Cătălin Rotaru, România, 2016) spune povestea unui curier care ia un autostopist de pe marginea drumului. Când autostopistul spune că sfârşitul lumii este aproape, curierul îl crede nebun. Ce nu ştie este că întâlnirea îi va schimba viaţa din temelii.

Institutul Cultural Român de la Viena este partener al festivalului VIS Vienna Shorts care prezintă 347 de producţii grupate în 45 de programe, dintre care 100 filme din 33 de ţări în competiţiile Fiction&Documentary, Animation Avantgarde, Österreich Wettbewerb, Screensessions şi Très Chic. La festival vor participa aproximativ 100 de invitaţi internaţionali, regizori, producători, actori şi critici de film.

Festivalul internaţional de film de scurtmetraj a debutat în anul 2004 ca proiect studenţesc de promovare a tinerilor realizatori de filme. Festivalul a cunoscut o creştere constantă, ajungând în prezent cel mai important festival de film de scurtmetraj din Austria. Ediţia din anul 2016 a atras 13.000 de spectatori care au participat la cele peste 300 de proiecţii. Anual sunt dedicate evenimente speciale producătorilor de filme cu rezultate remarcabile pe plan internaţional precum David OReilly, Miranda July, Ben Rivers, Mara Mattuschka, Virgil Widrich, Thomas Draschau, Lotte Schreiber, Norbert Pfaffenbichler şi Nicolas Mahler.

Detalii despre festival şi programul complet al proiecţiilor pot fi găsite pe pagina de internet VIS Vienna Shorts Festival la acest linkhttps://www.viennashorts.com/nc/en/

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.