Știri: Filmul documentar ”Independență pentru o zi” la ICR Tel Aviv (27 aprilie 2017)

612
Independence for a Day film israel

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Arhiva de Filme Anda Zimand din cadrul Universității din Tel Aviv, vă invită la proiecția filmului documentar ”Independență pentru o zi” (2003, Israel, 50 minute), regizat de Liviu Carmely.
Proiecția, în limba ebraică cu subtitrare în limba engleză, va avea loc joi, 27 aprilie 2017, ora 17.00 la sediul ICR Tel Aviv și va marca aniversarea a 50 de ani de la Războiul de șase zile (5-10 iunie 1967).

În deschiderea evenimentului, va avea loc o masă rotundă având ca subiect perspectiva evreilor originari din România asupra fenomenului Războiului de șase zile, din punct de vedere cultural și social. Vor participa: Liviu Carmely, cineast și regizor și George Gîlea, reporter la Radio România Cultural și redactor la Editura Hasefer și revista Realitatea Evreiască din cadrul Centrului de Editură și Publicistică al Federației Comunităților Evreiești din România.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Sinopsis film: Conform tradiției evreiești, o zi durează de la apus la apus. În data de 14 mai 1948, într-o casă de pe strada Rothschild din Tel Aviv, a fost organizată în pripă ceremonia privind declarația de independență a Statului Israel. Era ora 16.30. Câteva ore mai târziu, forțele aeriene egiptene au lansat un atac asupra orașului Tel Aviv, care urma să reprezinte începutul Războiului de Independență a Israelului. Între timp, a început Shabbatul, o nouă zi, astfel Israelul ”primind” o singură zi de independență. Filmul reprezintă o călătorie personală și națională în peisajul cultural, social și istoric al umanității, în timp ce analizează diferențele dintre intențiile întemeietorilor statului și rezultatul eforturilor acestora, evocă personalități care fac parte din acest peisaj și încearcă să creeze o imagine de rememorare a unui stat de o singură zi.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.