Știri: ”Între filozofie și misticism – elitele bizantine din secolul al XI-lea”, prezentare susținută de Ana-Maria Răducan la Roma (14 martie 2017)

1147
Între filozofie și misticism – elitele bizantine din secolul al XI-lea

Marți, 14 martie 2017, de la ora 18.00, Biblioteca Accademiei di Romania din Roma va găzdui prezentarea Între filozofie și misticism – elitele bizantine din secolul al XI-lea, susținută de cercetătoarea Ana-Maria Răducan. Invitat la această manifestare va fi dr. Raffaele Guerra, de la Università degli Studi di Salerno.

Proiectul de cercetare la care tânăra cercetătoare lucrează la Roma este dedicat influenței pe care diferiți filosofi și mistici bizantini au avut-o în crearea conceptului de identitate elitistă. Studiul analizează diferite personaje istorice precum Symeon Noul Teolog și ucenicul său, Niceta Stithatul, filosoful Michael Psellos și patriarhul Mihail Kelularios. Cercetarea este focalizată pe câteva aspecte cheie: ce însemna să fii filosof sau mistic în perioada medie-bizantină, care erau relațiile dintre aceste două dimensiuni culturale și care erau elementele politice, sociale și literare care defineau aceste identități.

Ana-Maria Răducan a obținut în anul 2009 o diplomă în filologie clasică la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, din cadrul Universității din București, o diplomă de master în studii medievale, în 2011, și o diplomă de doctor în filologie, la aceeași universitate, în 2015. Din noiembrie 2015 este cercetator asociat la Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în ştiinţe sociale al Universităţii din Bucureşti – CEREFREA Villa Noël.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.