Știri: „Întreabă-l pe rabin” – Rafael Shaffer, Prim Rabin al Federației Comunităților Evreiești din România la „Cafeneaua online” a ICR Tel Aviv (28 iulie 2020)

25
cafeneaua online rabin tel aviv

logo icrUrmătorul eveniment din cadrul „Cafenelei Românești” online va avea loc marți, 28 iulie 2020, la ora 17.00, în limbile ebraică și română, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a Institutului Cultural Român de la Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/ și îl va avea ca invitat pe Rafael Shaffer, Prim Rabin al Federației Comunităților Evreiești din România, în transmisiune directă din Templul Coral din București, cel mai mare lăcaș de cult al comunității iudaice din București.

Moderată de directorul ICR Tel Aviv, discuția va aborda subiecte precum: comunitățile evreiești din România și viața de cult, lăcașurile de cult din România și rolul sinagogii în credința evreiască, însemnătatea zilei de Tisha B’Av – Ziua dărâmării templelor și obiceiurile evreiești specifice acesteia, păstrarea și protejarea moștenirii culturale și istorice a comunităților, importanța Templului Coral din București.

Rafael Shaffer s-a născut în 1957 la Arad într-o familie de supraviețuitori ai lagărelor din Transnistria. Permisiunea de a emigra în Israel a fost acordată familiei în anul 1972 după o așteptare de 22 de ani. A absolvit 8 clase primare la Liceul „Ion Slavici” (azi „Moise Nicoară”). În Israel a urmat liceul afiliat Universității din Tel Aviv și s-a înrolat în armată ca informatician. În paralel a început studiile serale de matematică și informatică la Universitatea Bat-Ilan pe care le-a întrerupt în favoarea studiilor la Yeshiva. În anul 1985, după 8 ani în serviciul armatei, la început ca militar și apoi ca civil, a început să își dedice întreaga zi studiului Torei la Yeshiva. În anul 2011 a fost atestat de către profesorii săi ca rabin și a început să activeze în această calitate în cadrul Federației Comunităților Evreiești din România. În anul 2017 a fost numit Prim Rabin al Federației Comunităților Evreiești din România.

Tisha B’Av, Ziua dărâmării templelor sau Ziua a 9-a a lunii Av (în ebraică תִּשְׁעָה בְּאָב), este o zi de post în religia iudaică, împreună cu alte trei posturi, în amintirea distrugerii Templului din Ierusalim – a celui dintâi Templu – în anul 586 î.Hr., de către babilonienii conduși de regele Nabucodonosor, și a celui de-al doilea Templu – în anul 70 d.Hr., de către romanii sub ordinele lui Titus. În această zi se ține postul cel mai greu dintre cele patru posturi în amintirea distrugerii Templului și este singura zi din an în care nu se studiază Tora.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.