Știri: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) anunță deschiderea oficială a programului de tabere ”ARC”, ediția 2017

1288
tabere arc mrp

Programul de tabere ARC” este parte integrantă a Programului de Guvernare, precum şi a Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017–2020. Taberele se desfășoară în Centrele de Agrement din Sulina, judeţul Tulcea (27 iunie–8 august 2917) şi Oglinzi, judeţul Neamţ (26 iunie–31 iulie 2017), în serii consecutive de câte șapte zile, la care participă 2000 de elevi, tineri și profesori însoțitori. În această primă serie a taberelor, MRP așteaptă 150 de participanți pentru tabăra de la Oglinzi și 215 pentru tabăra de la Sulina, unde vor veni copii din Republica Moldova, din Chișinău și din raioanele Cahul și Bălți, Ungaria, Ucraina, regiunea Transcarpatia, Bulgaria, Italia și Kazahstan.

program tabere arc MRPParticipanții la tabere vor avea oportunitatea de a interacționa cu mari nume din sportul românesc, ambasadori ai programului, care se derulează în acest an sub motto-ul Identitate – Competiție – Performanță”. Totodată, experți din cadrul MRP, împreună cu profesorii invitați, reprezentanți ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Reprezentanța Biosferei ”Delta Dunării”, voluntari ai taberei „ARC”, au pregătit un program specific vacanței de vară. Acesta cuprinde ateliere de limba română, creație și sport, competiţii sportive de baschet, fotbal, ping-pong,  precum și drumeții și excursii la obiectivele culturale și istorice de interes din zonă, respectiv Casa memorială ”Ion Creangă”, Rezervaţia de zimbri, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Văratic, Cetatea Neamţ, Curtea domnească-Muzeul Cucuteni, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă, vizită la Cheile Bicazului, Lacul Roşu, Izvorul muntelui și Poiana Largului, precum și la Muzeul Far, Turnul de apă și vechile biserici din Sulina. Copiii selecționați pentru tabere sunt elevi cu rezultate deosebite la învățătură, olimpici, copii care au făcut performanță în sport, pictură, muzică, teatru sau tineri care s-au implicat activ în mediul asociativ, susținând și promovând valorile culturale românești. Programul ”ARC” este finanțat şi organizat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, beneficiind și de sprijin logistic din partea Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Turismului.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a demarat programul de tabere ”ARC” la Oglinzi, județul Neamț. Aici au sosit deja 150 de copii, elevi și profesori din Republica Moldova, Ungaria și Bulgaria. Organizatorii MRP, împreună cu voluntarii taberei, au pregătit pentru copii un program format din ateliere de creație, lecții de limba română, competiții sportive de baschet, fotbal, ping-pong, prelegeri pe teme de spiritualitate susținute de părintele Nicodim, precum și o simulare pentru situații de urgență realizată de pompierii de la Inspectoratul Județean de Urgență Târgu Neamț. Programul continuă cu excursii și vizite la Casa memorială  ”Ion Creangă”, Mănăstirea Neamţ, Rezervaţia de zimbri,  Mănăstirea Agapia,  Mănăstirea Văratic, Cetatea Neamț, Curtea domnească-Muzeul Cucuteni, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă și multe altele.

sulina tabara
Sursa foto: Arhiva MRP

La Sulina au sosit deja 215 copii din Republica Moldova, din raioanele Cahul și Bălți, Ucraina, regiunea Transcarpatia, Bulgaria, Italia și Kazahstan. Participanții la tabere vor avea oportunitatea de a se familiariza cu istoria, civilizația și cultura românească prin activități care sa le mijlocească comunicarea și să le dezvolte creativitatea. Astfel, copiii vor lua parte la ateliere precum: ”Picătura de istorie”, susținut de  profesor  coordonator Rodica Ursu, atelierul de limba română Emoție, cuvânt și culoare”, coordonatori, profesorii Lucia Pop, Silvia Păun, Elena Lupu și Elena Micu, atelierul de pictură Spiritul și culorile Deltei”, coordonator Elena Micu, atelier de dans  „Cultură și tradiție românească în cântec și dans”,  coordonator  Borislav Mitrashkov,  precum  și competiții sportive de fotbal, baschet, ping-pong, derulate de instructori de sport din cadrul voluntarilor taberei. Programul cuprinde și concursuri de fotografie, tradiții românești și cultură generală.

Adriana Dănilă

Consilier Comunicare MRP

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.