Știri: ”Oedipe” de George Enescu în deschiderea Festivalului Internațional ”George Enescu” (2 septembrie 2017)

2053
Dirijorul Vladimir Jurowski
Dirijorul Vladimir Jurowski. Foto: Drew Kelley

Alegerea capodoperei enesciene ”Oedipe” pentru deschiderea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Internațional ”George Enescu” (2–24 septembrie) este o foarte bună alegere, chiar dacă nu e vorba de o montare nouă, ci de opera în concert, dar într-o formulă nouă, multimedia. Sâmbătă, 2 septembrie 2017, la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului dirijorul Vladimir Jurowski, directorul artistic al acestei ediții a festivalului, se va afla la pupitrul uneia dintre marile orchestre ale lumii, London Philarmonic Orchestra. Distribuția: Oedipe – Paul Gay (bariton), Tiresias – Sir Willard White (bas), Creon – Christopher Purves (bariton), Păstorul – Graham Clark (tenor), Marele Preot – Mischa Schelomianski (bas), Phorbas – In Sung Sim (bas), Străjerul/Bătrânul – Maxim Mikhailov (bas), Teseu – Boris Pinkhasovich (bariton), Laios – Marius Vlad Budoiu (tenor), Iocasta – Ruxandra Donose (mezzosoprană), Sfinxul – Ildikó Komilósi, Antigona – Gabriela Iștoc. Cu participarea Corului Filarmonicii ”George Enescu” din București (dirijor: Iosif Ion Prunner) și a Corului de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu. Director multimedia: Carmen Lidia Vidu. Pregătirea muzicală: Tiberiu Soare.

Sub bagheta lui Vladimir Jurowski, cu aceeași orchestră, London Philarmonic Orchestra, această versiune interpretativă a operei Oedipe” va fi prezentată pentru prima oară și la Royal Festivall Hall din Londra, cu participarea corurilor din România. Aceasta va fi cea de-a doua prezentare a operei enesciene la Londra, după ce în stagiunea 2015–2016, ”Oedipe” a apărut pe afișul de la Covent Garden (premiera: 23 mai 2016, dirijor: Leo Hussain; regia: Alex Ollé şi Valentina Carrasco) – prima montare în Marea Britanie a lui ”Oedipe”, la 80 de ani de la premiera din 1936 de la Opera din Paris.

Vezi: Opera „Oedipe” de George Enescu la Royal Opera House din Londra de Adriana Dan, Liber să spun, 16 aprilie 2016

În direct de la Opera Regală Covent Garden din Londra, opera „Oedipe” de George Enescu la Radio România Muzical şi Radio România Cultural de Pușa Roth, Liber să spun, 2 iunie 2016

Luna Oedip la Londra, Liber să spun, 2 mai 2016

”Oedipe” de George Enescu – 75 de ani de la premiera mondială de Costin Tuchilă

Concertul de deschidere de sâmbătă, 2 septembrie 2017 va fi transmis în direct la Radio România Cultural, Radio România Muzical și TVR 3. Transmisiile vor începe la ora 19.00.

Vladimir Jurowski. Foto © Roman Gontcharov
Vladimir Jurowski. Foto: © Roman Gontcharov

În 7 februarie 2015, în Sala Royal Festival Hall South Bank din Londra a avut loc un eveniment important nu numai pentru viața muzicală din acest mare centru cultural, dar și pentru muzica românească: prima audiție în Marea Britanie a Simfoniei nr. 3 de George Enescu. Dirijor: Vladimir Jurowski, London Philarmonic Orchestra. ”[…] Viziunea dirijorului Vladimir Jurowski asupra simfoniei enesciene a fost foarte interesantă. Cu o înclinație vădită pentru muzica secolului XX, dirijorul a oferit publicului britanic o versiune pe măsura expresiei și complexității sensibilității compozitorului.

Introducerea precum și secțiunea de dezvoltare tematică au fost poate puțin reținute față de ceea ce avea să urmeze. Secțiunea de mijloc însă a evoluat spre culminarea discursului muzical pe măsura așteptărilor și spre Lento-ul final. Intervenția corului (Trinity Boys Choir) și a clopotelor care se auzeau în depărtare în această ultimă parte au amintit de perioada de după primul razboi mondial, perioadă în care Enescu a scris această lucrare.

O seară minunată și o revelație pentru publicul britanic.

Dirijorul-Vladimir-Jurowski-ridicind-partitura-enesciana-pe-scena-Royal-Festival-Hall-din-Londra-Credit-foto-Cristian-Alexa11
Dirijorul Vladimir Jurowski ridicând partitura enesciană pe scena Royal Festival Hall din Londra la sfârșitul concertului

Născut la Moscova în anul 1972, Vladimir Jurowski și-a desăvârșit prima parte a educației muzicale la Colegiul Muzical al Conservatorului din Moscova, după care s-a stabilit în Germania și și-a continuat studiile la Dresda și Berlin. Debutul dirijoral internațional a avut loc în anul 1995 la Festivalul din Wexford, unde a dirijat lucrarea Noapte de mai de Rimski-Korsakov. A urmat debutul la Royal Opera House din Covent Garden din Londra cu Nabucco de Verdi. Numirea sa ca Dirijor Principal Oaspete (Principal Guest Conductor) al LPO a avut loc în anul 2003, urmată de titlul de Dirijor Principal (Principal Conductor) și Consultant Muzical în anul 2007.

Vladimir Jurowski este astăzi unul dintre cei mai apreciați dirijori din lume, interpretările sale fiind recunoscute pentru viziunea dramatică exacerbată și originală în același timp.

London-Philarmonic-Orchestra
London Philarmonic Orchestra

London Philharmonic Orchestra (LPO) este una dintre cele mai renumite orchestre din lume la ora actuală. Repertoriul acesteia se întinde de la muzica clasică și de operă până la muzica de film și electronică. Orchestra își promovează arta nu numai prin concerte live, dar și prin intermediul casei proprii de discuri și prin apariții în școli.

Înființată în anul 1932 de Sir Thomas Beecham, orchestra a avut numeroși dirijori printre care Sir Adriana Boult, Bernard Haitink, Sir Georg Solti și Kurt Masur. Dirijorul său principal Vladimir Jurowski își încheie actualul contract în luna septembrie a acestui an [2015] și va fi succedat de Andres Orozco-Estrada din Columbia.” – Adriana Velincov-Bennett, Simfonia a III-a de George Enescu în premieră londoneză”, Liber să spun, 16 februarie 2015.

În revista Leviathan.ro publicăm zilnic informații despre programul Festivalului Internațional ”George Enescu”, ediția 2017, despre artiștii care vor concerta la această ediție, cronici muzicale, articole de sinteză, fotografii. Redacția Leviathan este acreditată la Festivalul ”George Enescu”.

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.