Știri: „Pareidolia – înțelesuri ascunse”, expoziție de fotografie cu lucrările lui Vladi Alon la Galeria ICR Tel Aviv (3–31 august 2020)

119
pareidolia expo foto

logo icrÎn contextul situației actuale la nivel internațional, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv și-a adaptat activitatea culturală la realitățile prezente și, în următoarea perioadă, va organiza și găzdui expozițiile din cadrul Galeriei ICR Tel Aviv cu ajutorul vernisajelor online.

Astfel, în perioada 3–31 august 2020, ICR Tel Aviv găzduiește expoziția de fotografie intitulată Pareidolia – înțelesuri ascunse a artistului israelian de origine română, Vladi Alon. Expoziția conține fotografii care înfățișează părți ale unor peisaje din natură, scene stradale și portrete.

Vernisajul expoziției, publicat pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv – https://www.facebook.com/icr.telaviv/, va avea loc în data de 6 august 2020, cu începere de la ora 17.30 și va consta într-un material video ce va include prezentarea lucrărilor de către artist, în dialog cu Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv.

Născut în 1942, din părinți originari din București, Vladi Alon este cunoscut publicului israelian amator de fotografie datorită operelor sale de natură abstractă, ce provoacă privitorul să redescopere diferite tipuri de texturi precum tencuiala cojită, vopseaua scorojită și petele de rugină, ce ascund diverse forme și înțelesuri. Iată ce spune Katerina Koina, din cadrul Departamentului de Teoria și Istoria Artei de la Școala de Arte Plastice din Atena: „Fotografia lui Vladi Alon dezvăluie o lume secretă […], o lume a formelor ascunse care se trag din pete, resturi ruginite, trunchiuri de copaci, ziduri de ipsos, resturi de afișe rupte și texturi din lemn. Formele lor, familiare sau imaginare, sunt salvate în obiecte simple din viața de zi cu zi, cum ar fi cele pe care le-am observat când eram copii, când descoperim sau ne creăm propriile lumi particulare. Figuri feminine, figuri care arată ca opere de artă, puncte pe care trebuie să le unești pentru a recrea imaginile, constituie mitologia personală a artistului și intervenția lui în realitate. Spectatorul are parte de o dublă provocare: să dea viață gândurilor pe care vârsta adultă le dă la o parte și să redescopere jocul lumilor fantastice și al ființelor imaginare.”

Pasiunea sa pentru fotografie, descoperită în adolescență, s-a concretizat într-o carieră ce include participarea la numeroase expoziții, individuale și de grup, organizate și găzduite de importante instituții de cultură din Israel, precum Teatrul Habima (2017), Teatrul din Ierusalim (2003 și 2005), Muzeul din Yaffo (2006), Galeria Municipală din Herzlya (2019), cât și galerii private, alături de participarea la concursuri de profil. Crezurile sale artistice se regăsesc în câteva citate faimoase din Antoine de Saint Exupéry – „cu adevărat nu poți vedea decât cu inima… esenţialul este invizibil pentru ochi” și Anais Nin – „nu vedem lucrurile așa cum sunt ele, ci așa cum suntem noi”.

Expoziția este deschisă în perioada 3–31.08.2020, la sediul ICR Tel Aviv (B-dul Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat), de luni până joi între orele 09.00 – 17.00, vineri între orele 09.00–14.00, doar cu programare în prealabil. Pentru programarea vizitării expoziției vă rugăm să ne contactați telefonic: 03 696 1746.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.