Știri: Proiecția documentarului „Pașaport de Germania” la Cinemateca Institutului Cultural Român – Viena (16 decembrie 2016)

776
Razvan Georgescu - Pasaport de Germania

Pe 16 decembrie 2016, de la orele 18.00, la sediul Cinematecii Institutului Cultural Român din Viena (Argentinierstrasse, 39) va avea loc proiecția documentarului „Pașaport de Germania / Trading Germans” (2014, regia Răzvan Georgescu), prima din cele trei producții cinematografice prezentate la ICR Viena în contextul sărbătoririi Zilei Minorităților Naționale (în data de 18 decembrie)Celelalte două filme documentare ale seriei sunt „Aliyah Dada„(2015, regia Oana Giurgiu), proiectat în 20 decembrie și „Dui Rrroma” (2015, regia Iovanca Gaspar), proiectat în 21 decembrie.

Filmul „Pașaport de Germania” spune povestea celui mai amplu negoț de oameni din Europa secolului XX: vânzarea organizată, sistematică a întregii populații germane din România către Republica Federală Germania. Documentarul se axează pe istoriile personale ale celor direct afectați de acest transfer.


Documentarul „Pașaport de Germania / Trading Germans” (2014, regia Răzvan Georgescu)

În timpul prezenței lor continue de 850 de ani înTransilvania și de peste 200 de ani în Banat, germanii au înfruntat vitregiile naturii, valurile de mongoli și epidemiile, s-au opus tentativelor de asimilare ale maghiarilor și românilor, au îndurat deportările în Bărăgan și în Uniunea Sovietică. În ciuda greutăților, au prins rădăcini aici și s-au bucurat de o poziție socială confortabilă. Până când s-a pus la cale negoțul și germanii au dispărut – practic, peste noapte – din România…

Cu ce fel de probleme se confruntă astăzi un om care a fost „vândut” astfel ? Care sunt consecințele personale, morale – dar și sociale  – ale acestui transfer de populație la mai bine de 25 de ani de la desăvârșirea lui?  Care este prețul libertății? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care vă invită să reflectați Pașaport de Germania.

Produs de Hi Film Productions (România), Februar Film (Germania) și Răzvan Georgescu și coprodus de HBO România, MDR, RBB, cu sprijinul Programului Media al UE, Hessische Filmfoerderung, SRTv și Robert Bosch Stiftung.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.