Știri: Proiecția documentarului “S.O.S. pe Marea Neagră” la Institutul Cultural Român de la Istanbul (6 aprilie 2017)

574

Joi, 6 aprilie 2017, de la ora 18.30, spectatorii prezenți la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul (Siraselviler no 21, Taksim, Beyoğlu) vor putea urmări documentarul “S.O.S. pe Marea Neagră“ de Cristina Țilică, în prezența realizatoarei, dar și a altor persoane implicate în acest proiect cinematografic. Printre aceştia se va afla şi Dan Ștefănescu, pilot comandant la Tarom, managerul celei mai îndrăgite formații de acrobație aeriană din România, „Iacării acrobați„, fiul comandantului Constantin Ștefănescu, românul care și-a riscat viața pentru a salva viețile unor marinari turci în urmă în mai bine de cinci decenii.

Documentarul “S.O.S. pe Marea Neagră“ spune poveste unei nave aflate sub pavilion turcesc, cu 22 de oameni la bord, care eşuează lângă plaja de la Vadu. Furtună puternică, valuri uriaşe, vânt în rafale… Singura speranţă pentru cei naufragiaţi este echipajul unui elicopter, trimis pentru prima dată să efectueze o operaţiune de salvare pe mare! O misiune istorică, ce a avut loc în urmă cu 54 de ani, într-o perioadă în care relațiile diplomatice româno-turce nu erau tocmai bune.

După cinci decenii, o echipă a TVR coordonată de Cristina Țilică, îl descoperă în partea asiatică a Turciei, pe Șukru Cetiner, căpitanul vaporului “Abdullah”, nava care a eșuat în Marea Neagră. Acesta rememorează cu emoție în perioada filmărilor faptul că îi este recunoscător Dumnezeului românilor pentru că a fost salvat de aviatorii români și că le povesteste, cât poate de des, fiului și nepoților săi despre această binecuvântare. Alături de acesta în peliculă mai apar comandantul secund și mecanicul de bord ai echipajului de pe elicopter, fiecare povestind cum s-a desfăşurat misiunea de salvare în condiţii meteo neprielnice, cu vânt puternic, în rafale de până la 90 km/h și ce soluţii au găsit aviatorii români pentru a salva viaţa celor 22 de marinari turci.

În documentar apar: Ion Tudose, comandor aviator în rezervă, Șukru Cetiner, căpitanul vaporului “Abdullah”, Stan Georgescu, mecanic navigant, E.S. Omur Șolendil, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, căpitan Cengiz Karabuber, Preşedintele Asociaţiei Căpitanilor de Cursă Lungă Turcia, Remzi Ozmelek, armatorul vasului “Abdullah”, Dan Ştefănescu, pilot comandant Boeing 737 Tarom, Adrian Vasilache, pilot, directorul Aeroportului Tuzla.

Cristina Țilică este născută la Iași. După absolvirea liceului economic în orașul natal, a fost, pe rând, studenta univeristăților “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Jurnalism, „Al. I..Cuza” , Facultatea de Psihologie și Știinte ale Educației, cursuri de zi, pe care le-a completat mai apoi la București, la S.N.S.P.A, la Facultatea de Comunicare și Relații Publice București, studii academice post universitare, specializarea audio-video. Din anul 2001, Cristina Țilică este jurnalist al Televiziunii Române (TVR) unde, pe rând, este mai întâi reporter, redactor, apoi realizator, producător și producător general al unor emisiuni de impact ale postului public.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.