Știri: Punți între două culturi – lansarea volumului ”Poezii alese” de Yehuda Amichai (13 decembrie 2017, Tel Aviv)

557
poezii alese Yehuda Amichai

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română (AZOCLR) și Editura SAGA vă invită la lansarea volumului Poezii alese”, prima traducere în limba română a operei lirice semnate de Yehuda Amichai. Evenimentul, în limbile română și ebraică, va avea loc miercuri, 13 decembrie 2017, ora 17.00, la sediul ICR Tel Aviv (Bd. Shaul HaMelech nr. 8, Beit Amot Mishpat, etaj 6).

Programul evenimentului:

Moderator: Adrian Grauenfels, Editura SAGA

Aprinderea lumânării de Hanukka

Lansarea volumului Poezii alese” de Yehuda Amichai (Editura SAGA, 2017), în traducerea lui Emanuel Pope (Marea Britanie) și a lui Adrian Grauenfels (Israel). Lecturi despre viața și opera lui Yehuda Amichai (în ebraică) susținute de dr. Ruth Oren și Hana Amichai. Proiecția unui film scurt despre viața și opera literară a lui Yehuda Amichai. Lansarea volumului ”Ziua în care vin Peștii”, semnat de Beatrice Bernath și apărut la Editura Eikon (București), alături de alte 4 cărți de poezie apărute la Editura Tracus Arte. Discuții despre viitorul cărții tipărite într-o societate digitalizată. Prezintă: Adrian Grauenfels. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.yehuda-amichai poezii alese israel

”Pe Amichai este imposibil să nu-l iubeşti de la prima vedere. Limba sa este caustică, avangardistă, spectrul intereselor sale imens: tradiţia iudaică, versetele biblice, cochetează cu sunetele, cu jocul de cuvinte ebraice, ca să treacă cu uşurinţă în modernism, la poveşti urbane, personale şi autobiografice. El atinge spiritul frământat al cetăţeanului laic, omul de zi de zi, frământat de existenţă, de starea de beligeranţă perpetuă, care face din noi soldaţi şi victime, eroi sau dezertori de la marea aventură care este viaţa israeliană!” – Adrian Grauenfels.

”M-a fascinat înainte de toate omul pe care începeam să-l cunosc și pe care îl găseam privindu-mă și zâmbindu-mi parcă numai mie, de fiecare dată, din spatele versurilor. Relația asta de intimitate pe care o construia poezia lui ca pe o casă cu mine și pe care apoi tot el mi-o lăuda cu atâta sinceritate – chestie pe care nu o mai întâlnisem decât la Walt Whitman – m-a făcut să nu-i pot rezista și azi sunt mândru că nu m-am încăpățânat lui și pot spune cu mâna pe inimă că descoperirea acestuia a luat loc repede în galeria celor mai însemnate descoperiri din viața mea alături de nume ca Pavese, Walt Whitman cum spuneam, Yannis Ritsos, Dylan Thomas, dacă e să mă refer numai la poezia lumii.” – Emanuel Pope.

Yehuda Amichai (1924–2000) este considerat unul dintre cei mai proeminenți poeți israelieni, aflat, alături de Hayim Bialik, în galeria clasicilor literaturii israeliene. Primul său volum de versuri, ”Acum și în alte zile” a apărut în 1935 iar în 1963 a publicat primul său roman, intitulat ”Nu de acum, nu de ieri”.

Poezia lui Amichai se axează pe problematica vieţii de zi de zi și cuprinde dese referinţe filozofice la viaţă şi moarte. Opera sa este străbătută de o ironie fină, înţesată de imagini surprinzătoare. Biografia poetului se împleteşte intim în poezia sa, subiectul său preferat fiind israelianul de rând, omul secolului 20 şi condiţia sa umană,  tratată filozofic în diverse perioade şi situaţii.

Poeziile lui Amichai au fost traduse în limba engleză în 1965, în prima ediţie a volumului ”Poezia modernă în traduceri”, iar în anul următor poetul a participat la festivalul Spoleto, alături de Ezra Pound, W. H. Auden, Pablo Neruda şi alţii. Prima sa carte în limba engleză, ”Selected Poems”, a fost tradusă de Assia Guttman şi citată în ”New York Times” ca fiind ”cartea unui mare poet israelian, dintre puţinii care prezintă un vast repertoriu fără să compromită artă. El este iubit de cititorii săi cum poate numai ruşii şi-au iubit poeţii la începutul secolului XX.”

De-a lungul timpului, poetul a obținut numeroase premii literare, printre care merită menționate următoarele: Premiul Brenner (obținut în 1969), Premiul Bialik (1976), Premiul Wurzburg’s pentru Cultură (Germania) acordat în 1981, Premiul Israel pentru poezia ebraică (1982), prestigiosul Premiu Malraux (Franţa) – acordat în 1994, în același an cu Premiul Literar Lion (New York).

Volumul de față ”Poezii alese” reprezintă prima traducere în limba română a creației marelui poet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.