Știri: Remus Azoiței – Eduard Stan într-un recital de vioară și pian la Conservatorul din Luxembourg (15 ianuarie 2017)

857
remus azoitei eduard stan concert vioara pian

Duminică 15 ianuarie 2017, începând cu orele 17.00, Remus Azoiței și Eduard Stan vor susține un recital de vioară și pian la Conservatorul din Luxembourg (33 Rue Charles Martel, 2134 Luxembourg), cu prilejul aniversării Zilei Culturii Naționale.

Programul concertului cameral se dorește a fi un omagiu adus compozitorilor George Enescu și Ciprian Porumbescu și va include, printre altele, binecunoscuta Baladă pentru vioară și orchestră de Ciprian Porumbescu și suita „Impresii din copilărie” a lui George Enescu, în ale cărei zece tablouri se unesc în mod artistic cele mai nobile amintiri ale maestrului legate de locașurile în care a copilărit. Compoziția enesciană pornește de la la imaginile „Lăutarului” și „Bătrânului cerșetor„, parcurge atmosfera „Pârâiașului din spatele curții„, a „Cântecului de leagăn” sau a „Furtunii afară, pe noapte„, și atinge un climax interpretativ și acust în „Răsăritul de soare„, care combină în mod apoteotic, părți din tablourile anterioare).

Programul recitalului mai cuprinde Sonata în la major op. 13 de Gabriel Fauré, acel „cher maître” al lui Enescu, considerată o capodoperă a repertoriului francez de mare rafinament și rapsodia „Tzigane” de Maurice Ravel, despre care Charles Baudelaire ascultând-o, spunea: „țiganii ăștia te fac să vrei, uneori să dansezi, uneori să plângi sau să le faci pe amândouă în același timp [..] am deveni nebuni dacă i-am ascultat mai mult! „

Remus Azoiței și Eduard Stan formează un duet artistic de peste cincisprezece ani, recunoscut pentru înregistrarea, în premieră mondială a integralei lucrărilor pentru vioară și pian de George Enescu, în 2008, la casă de discuri Hänssler din Germania.

Cei doi artiști revin pe scena muzicală din Luxembourg la 9 ani ani după concertul susținut la Filarmonica din Luxemburg, cu ocazia Zilei naționale a României și apreciat, la momentul respectiv de către editorii de jurnalului Luxemburger Wort ca fiind de o „mare profunzime expresivă”:

„Artiștii din această seară, violonistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan, au subjugat auditoriul prin sensibilitatea bogată în nuanțe și culori, prin vitalitatea irezistibilă și prin abordarea de adâncă profunzime. A fost unul dintre acele concerte rare, cu vaste perspective, în care romantismul, caracterul folcloric și virtozitatea se întâlnesc armonios, pentru a crea această catedrală sonoră care știe să ne înalțe spre zenitul muzical.”  

Numit de revista britanică The Strad „virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloasă”Remus Azoiţei a concertat în săli prestigioase și a participat la cele mai titrate festivaluri de muzică clasică (Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg, Santander ș.a.). A colaborat cu artişti renumiţi printre care: Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling, Adrian Brendel, sau cvartetul de coarde Voce și a fost solist al unor ansambluri reputate precum Berlin Kammer Orchestre, Orchestre Nationale de Belgique la Bruxelles sau Orchestre Philarmonique de Radio France în cadrul Festivalului Enescu la Bucureşti. În 2001, Remus Azoiței a devenit cel mai tânăr profesor din istoria Academiei Regale de Muzică din Londra.

Eduard Stan este prezentat de Frankfurter Allgemeine Zeitung ca un pianist cu „un eminent sens al timbrelor tonale şi al culorilor”. Aclamat pe marile scene muzicale ale lumii (Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Kennedy Center Washington DC, BOZAR Bruxelles, Konzerthaus and Philarmonie din Berlin sau Queen’s Hall din Copenhaga), pianistul Eduard Stan a cântat cu mari orchestre sub bagheta unor dirijori celebri (Shinya Ozaki, Lutz Köhler, George Bălan şi Thomas Dorsch), alături de muzicieni recunoscuţi, precum violonista Nina Karmon, contrabasistul Romain Garioud, clarinetistul Johannes Peitz sau violista Aida-Carmen Soare.

La invitația Conservatorului, Remus Azoiței și Eduard Stan vor susține o sesiune de Masterclasses de vioară, respectiv pian, luni, 16 ianuarie, în cadrul programelor de formare cu studenții prestigioasei instituții academice luxemburgheze.

Accesul la concert este gratuit pe bază de rezervare la telefon: (0035)2-47-08-95-1 info@luxembourgticket.lu sau pe site-ul Conservatorului din Luxembourg.


Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Institutului Cultural Român – Bruxelles, în colaborare cu  Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.