Știri: Săptămâna filmului românesc de la Budapesta (7–12 noiembrie 2023)

43
thb-saptamana-filmului-romanesc-budapesta (1)

logo rubrica imago leviathan.roSăptămâna filmului românesc la Budapesta/Román Filmhét, organizată în perioada 7–12 noiembrie 2023 de Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Cinematograful Național de Artă Uránia, cu sprijinul Fondului Cultural Național din Ungaria, propune o serie de producții cinematografice românești recente, premiate, din România și Republica Moldova. Astfel, publicul din capitala Ungariei va putea viziona peliculele: Libertate, regia: Tudor Giurgiu (2023); Spioni de ocazie, regia: Oana Giurgiu (2022); Căutătorul de vânt, regia: Mihai Sofronea (2022); Tata mută munții, regia Daniel Sandu (2021); Oameni de treabă, regia: Paul Negoescu (2022) și Carbon, regia: Ion Borș (2023), toate proiecțiile fiind găzduite de Cinematograful Național de Artă Uránia. Ediția din acest an, a XVII-a, beneficiază de prezența regizorilor Tudor Giurgiu și Oana Giurgiu, și a scenariștilor Oana Tudor și Radu Romaniuc.

Festivalul se deschide marți, 7 noiembrie 2023, ora 19.00, cu proiecția filmului Libertate, în prezența regizorului Tudor Giurgiu și a mai multor membri ai echipei, urmată de o sesiune de Q&A, moderată de criticul de film Gyenge Zsolt, cadru didactic la Institutul de Teorie al Universității de Arte Moholy-Nagy. Cu acest prilej, coproducția româno-maghiară se lansează  în cinematografele din Ungaria. Filmul a avut premiera mondială anul acesta la Festivalul de Film de la Sarajevo, unde a primit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă – CICAE. În România, la TIFF, a câștigat Premiul pentru cel mai popular film românesc, iar în cadrul programului competițional al festivalului CineFest Miskolc a câștigat Premiul Internațional Ecumenic pentru cel mai bun film.

Miercuri, 8 noiembrie 2023, de la ora 19.30, este programat filmul Spioni de ocazie, regizat de Oana Giurgiu, care va participa și lasesiunea de Q&A moderată de Buglya Zsófia, director de programe în cadrul Cinematografului Uránia. Filmul a fost distins cu două premii în 2022 la Gala Premiilor Gopo, pentru „Cel mai bun sunet” și „Cel mai bun film documentar”, având și alte trei nominalizări în cadrul aceluiași eveniment.

Săptămâna filmului românesc la Budapesta continuă joi, 9 noiembrie 2023, ora 19.30, cu proiecția filmului Căutătorul de vânt, regizat de Mihai Sofronea, distins în anul 2022 cu premiul „Cel mai bun film” la Festivalul Internațional de Film de la Sofia, iar vineri, 10 noiembrie, tot de la ora 19.30, va putea fi vizionat Tata mută munții, în regia lui Daniel Sandu, nominalizat la mai multe categorii în cadrul Galei Premiilor Gopo, TIFF și la Festivalul Internațional de Film de la Shanghai.

Multipremiatul Oameni de treabă, regizat de Paul Negoescu, distins cu 13 premii și având 10 nominalizări în 2022 și 2023, va putea fi văzut sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la ora 19.30. Cu acest prilej, co-scenariștii Oana Tudor și Radu Romaniuc vor dialoga cu publicul la finalul proiecției, într-o discuție moderată de Muchichka Laszló, producător și jurnalist. Pelicula a fost remarcată la Festivalul Internațional de Film de la Sofia, Gala Premiilor Gopo, Festivalul Internațional de Film Beijing, Festivalul International de Film ODA, Festivalul de Film Sarajevo, LIFFE, Festivalul Internațional „Speaking Film” de la Namur, Festivalul de Film „Antalya Golden Orange”, Festivalul Internațional de Film de la Varșovia și la Festivalul de Film Est-European de la Cottbus.

O producție cinematografică moldovenescă, Carbon, în regia lui Ion Borș, va închide ediția din acest an a Săptămânii filmului românesc de la Budapesta, în data de 12 noiembrie, de la ora 19.30, marcând intenția organizatorilor de a include și producții din Republica Moldova. Filmul a avut premiera mondială, în 2022, la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián.

Toate proiecțiile vor avea loc în limba originală, cu subtitrare în limba maghiară, iar filmele Libertate și Spioni de ocazie vor fi subtitrate și în limba engleză.

Proiect realizat cu sprijinul Ambasadei României la Budapesta, Ambasadei Republicii Moldova la Budapesta, Mythberg Films.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.