Știri: ”Teatrul, clipa magică a Istoriei”, motto-ul Festivalului Național de Teatru 2019 (18 – 27 octombrie 2019)

113
Fotografie de Andrei Gîndac
Fotografie de Andrei Gîndac

logo festivalul national de teatru 2019Astăzi, 18 octombrie 2019 începe la București, a 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care va desfășura până în 27 octombrie. Directorul Festivalului: criticul de teatru Marina Constantinescu.

Pentru al cincilea an consecutiv, Festivalul Național de Teatru se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Este un eveniment finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria Municipiului București.

Ediția din acest an a FNT este dedicată celor 30 de ani pe care îi celebrăm de la evenimentele din Decembrie 1989, care au repus România pe harta democratică a lumii.

Teatrul, clipa magică a Istoriei – este motto-ul din acest an al Festivalului Național de Teatru.  Pentru că teatrul, precum o busolă în mijlocul degringoladei sociale, a avut mereu calitatea de a pune distanță și luciditate între el și abrutizare. A consemnat, prin spectacolele lui, perioade de ratări, dar și de fertile căutări. A avut puterea de opri – magic – clipa, pentru acei oameni care încă nu și-au pierdut moralitatea. A pedepsit kitschul, a aplaudat speranța, a încurajat meritocrația – chiar și în acest timp istoric scurt, care s-a scurs de la Revoluție încoace.

Teatrul poartă în el puterea de a o lua mereu de la capăt. De a fi martor, de a consemna epoci, dar și forța, prin mijlocirea creatorilor săi, de a lua atitudine atunci când totul pare să se năruiască”, spune Marina Constantinescu, directorul Festivalului Național de Teatru. Citește integral aici.

O adevărată efervescență culturală va cuprinde Capitala în cele zece zile de festival. Celor 41 de producţii naţionale realizate în stagiunea 2018 – 2019 li se vor adăuga patru spectacole străine de teatru și dans de înaltă clasă care vor fi jucate pe scenele celor mai importante teatre partenere din București. De asemenea, evenimentele unice, de o mare diversitate – conferințe, dezbateri, expoziţii, proiecţii de film, evenimente speciale, workshop-uri – concentrate în HUB-ul FNT (la ARCUB Gabroveni), vor îmbogăți zilele de festival.

Deschiderea oficială a FNT 2019 va avea loc vineri, 18 octombrie, de la ora 21.30, în foaierul central al Teatrului Național ”I. L.Caragiale” din București.

Cu această ocazie va fi vernisată și expoziția Doina Levintza – experiment teatral, care va însoți Festivalul – fiind deschisă publicului pe întreagă sa durată – în foaierele „Marmură”și „Tapiserii” ale TNB. Creații alese, regândite de inegalabila Doina Levintza, propun o fomulă nouă a costumului de teatru într-un manifest artistic de sine stătător: un demers menit să-i recalibreze semnificația. Costumul dobândește, astfel, noblețe, devenind un simbol al perenității celei mai efemere dintre arte: Teatrul.

În linkul de mai jos, câteva imagini din spectaculoasa expoziție care va fi vernisată azi:

https://fnt.ro/2019/montare-expozitie-doina-levintza-experiment-teatral-foto-mihaela-marin/

Programul Festivalului Național de Teatru 2019, click aici.

FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU, ediţia a 29-a, ediție desfășurată sub înaltul patronaj al Preledintelui României

18 – 27 octombrie 2019 

Organizatori, parteneri

PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria municipiului Bucureşti

PRODUCĂTORI: UNITER – Uniunea Teatrală din România, Centrul Cultural Expo Arte, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti

PARTENERI: Institutul Cultural Român, ITI – Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru

BROADCASTER OFICIAL: Trinistas TV

PARTENER MEDIA PRINCIPAL: ADEVĂRUL

SPONSORI: Help Net, DEDEMAN, Aqua Carpatica, Domeniile Blaga, Madd Electronics

PARTENER PRINCIPAL: MOL România

PARTENERI DE TRADIŢIE: Societatea Română de Radiodifuziune, RFI România

CU SPRIJINUL: ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București

PARTENERI INSTITUŢIONALI: Teatrul Odeon, Teatrul  ”L. S. Bulandra”, Teatrul Metropolis, Teatrul Mic, Centrul Educațional Replika, UNTEATRU, Teatrul ACT, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul Excelsior, Teatrul Luni de la Green Hours, Teatrul ”Nottara”, Teatrul Evreiesc de Stat, ARTMARK, Teatrul de Comedie, Librarium, UNATC, Galeria Rotenberg-Uzunov, Restaurant Angelo Grasso

PARTENERI MEDIA INTERNAŢIONALI: Radio Europa Liberă, Deutsche Welle,

PARTENERI MEDIA: PRIMA TV, Radio Trinitas, Radio Clasic, Mișcarea de Rezistență, Marie Claire, Harper’s Bazaar, Femeia, Cosmopolitan, Ziarul Metropolis, Phoenix Media, Modernism, Unica, Avantaje, TVmania, Elle

PARTENER DE MONITORIZARE: MediaTrust.

Vezi arhiva Festivalul Național de Teatru 2019  

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.