Știri: „Timișoara evreiască” – conferință dedicată Capitalei Europene a Culturii 2023 (19 mai 2023, Tel Aviv)

8
timisoara evreiască (1)

logo icrÎn cadrul seriei de evenimente menite să promoveze în Israel proiectul de țară Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu AMIR (Organizația Israelienilor Originari din România) organizează, vineri, 9 mai 2023, de la ora 10.30, la ANU – Muzeul Poporului Evreu din Tel Aviv, conferința intitulată „Timișoara evreiască”.

Manifestarea va cuprinde prezentarea Moștenirea culturală evreiască din Timișoara, susținută de Getta Neumann, fiind lansat și volumul Pe urmele Timișoarei evreiești, mai mult decât un ghid. Totodată, Raluca-Elena Doroftei va prezenta proiectul Poveștile singagogilor din Banat și Arad, inițiat de Asociația Pantograf, al cărei co-fondator este.

În programul conferinței va fi inclusă și o secțiune intitulată Comunitarea evreilor din Timișoara – trecut, prezent și viitor, în cadrul căreia președintele Comunității Evreilor din Timișoara, Luciana Friedmann, va susține o prezentare a situației actuale a comunității evreiești timișorene.

În cadrul unui panel dedicat unor israelieni originari din Timișoara care au excelat în diverse domenii (politică, cultură, sport) vor fi prezenți la o masă rotundă Micha Harish, fost membru în Knesset și ministru în guvernul israelian, László Roth, compozitor și dirijor, Avraham Klein, arbitru de fotbal.

Cristian Rudic, bariton și manager al Operei Naţionale Române din Timişoara, împreună cu mezzo-soprana Gabriella Varvari, acompaniați la pian de László Roth, vor interpreta fragmente muzicale din spectacolul Scripcarul pe acoperiș.

Intrarea la eveniment este liberă.

Comunicat al ICR Tel Aviv

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.