Știri: TVR celebrează împlinirea a 250 de ani de la naşterea lui Ludwig van Beethoven prin programe speciale (17, 19, 31 decembrie 2020)

68
Imagine din filmul „Louis van Beethoven”. Copyright: 2020 EIKON Media ARD Degeto WDR ORF Zuzana Panska. Sursa: TVR
Imagine din filmul „Louis van Beethoven”. Copyright: 2020 EIKON Media ARD Degeto WDR ORF Zuzana Panska. Sursa: TVR

logo rubrica musica leviathan.ro

Anul Beethoven

250 de ani de la naștere

În 17 decembrie 2020, se împlinesc 250 de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven (17 decembrie 1770, data botezului la Bonn, singura atestată documentar), eveniment sărbătorit cu fast în întreaga lume de-a lungul întregului an, declarat Anul Beethoven. Şi Televiziunea Română se alătură acestor manifestări aniversare şi aduce în 17, 19 şi 31 decembrie, trei evenimente internaţionale de cea mai înaltă ţinută.

Astfel, pentru aniversarea din 17 decembrie, TVR 3 a obținut drepturile exclusive de redifuzare, începând cu ora 20.00, a unui grandios concert special susţinut în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, ediţia 2017. Este vorba de concertul celor mai valoroși tineri muzicieni ai României: Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului armeano-venezuelean, Domingo Hindoyan. Este un regal muzical ce cuprinde Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, precum și grandioasa sa Simfonie a IX-a.

Două zile mai târziu, în 19 decembrie, TVR 2 intră de la ora 20.05 în clubul select al primelor posturi de televiziune care difuzează, în premieră internaţională, filmul Louis van Beethoven, cea mai mare producţie germană de film realizată în 2020, special pentru Anul Beethoven şi împlinirea a 250 de ani de la naşterea lui. Filmul a avut premiera online în octombrie, la Festivalul de Film de la Biberach, iar TVR 2 se numără printre cele foarte puţine televiziuni care îl difuzează în premieră, chiar şi înaintea televiziunilor producătoare din Germania şi Austria (şi care l-au programat de Crăciun). Filmul este o producţie-eveniment, cu un buget impresionant şi o distribuţie pe măsură.

Anul Beethoven se încheie la Televiziunea Română, simbolic, în 31 decembrie, când, de la ora 12.00 la TVR 1, este programat un alt eveniment internaţional dedicat compozitorului. Este vorba de Concertul aniversar Beethoven 250, organizat la Bonn, orașul său natal, exact în 17 decembrie, ziua sa de naștere. Evenimentul desfăşurat în prezența președintelui german Frank-Walter Steinmeier este prezentat de violonistul Daniel Hope şi prilejuiește întâlnirea iubitorilor muzicii clasice cu celebrul dirijor Daniel Barenboim și renumita West-Eastern Divan Orchestra.

Comunicat al TVR

Arhiva Anul Beethoven

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.