Știri: Vernisajul expoziției ”Van Gogh în alb și negru” (17 februarie 2017)

1054
van gogh in alb si negru

”Conştiinţa este busola omului” – Vincent van Gogh

”Să nu-ţi pierzi iubirea faţă de natură, pentru că e singura cale adevărată de a înţelege arta din ce în ce mai bine”, afirma Vincent van Gogh, pictorul olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional.

”Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe. Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte. Astăzi el este în general considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din istorie.” (Arta. Istoria vizuală a artelor plastice, p. 386). Am amintit de celebrul pictor, cel care a iubit atât de mult culoarea galben, pentru că Muzeul Etnografic al Transilvaniei împreună cu Centrul Cultural și Academic Olandez Cluj-Napoca și Merkur Plus au organizat expoziția Van Gogh în alb și negru – 100 de heliogravuri după desenele din Colecția Hydde Nieland, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 17 februarie 2017, de la ora 17.00, la sediul central al instituției, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca. Expoziția cuprinde 100 de heliogravuri realizate în anul 1905 după desenele lui Vincent van Gogh. Datorită calității și clarității lor, aceste imprimări reprezintă cel mai bine caracterul desenelor artistului.

Vincent van_Gogh schiță dintr-o scrisoare catre Emile Bernard
Vincent van Gogh, schiță dintr-o scrisoare catre Émile Bernard, martie 1888, Pierpont Morgan Library, New York. Sursa: Wikiwand

Desenele lui Van Gogh sunt recunoscute în principal datorită compozițiilor lor care prezintă o anumită tensiune arhetipală. Deși el desenează cu creionul, stiloul de trestie, cărbunele, creta albastră sau neagră (uneori amesteca tehnicile), peisajele și figurile sunt reprezentate în stilul său, în lumina unică a lui Van Gogh. Acesta a făcut multe schițe înainte de a începe să picteze. Prin desen, el putea prinde mai ușor lumina și imaginea. De asemenea, a făcut schițe ale picturilor în ulei după ce le-a terminat pentru a le putea expedia fratelui său Theo.

Expoziția va fi deschisă în perioada 17 februarie–9 aprilie 2017, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.

Prețul biletelor de intrare:

Bilet adult: 12 lei
Bilet elevi, studenţi, pensionari, grupuri formate din mai mult de 10 persoane: 6 lei
Bilet ”Școala altfel”: 3 lei
Taxă foto: 5 lei.

Arhiva Nuntiatum

Arhiva Picturae

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.