„Termen mai scurt pentru sesizarea Curții Europene a Drepturilor Omului” – articol de Iulia Zorzoliu

52

logo rubrica juridiceÎn urma adoptării Protocolului 15 de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au fost aduse câteva modificări privitoare la funcționarea acesteia, modificări care se aplică de la 1 februarie 2022. Astfel, un protocol al Convenției Europene pentru Drepturile Omului este un text care adaugă unul sau mai multe drepturi sau care modifică unele dintre prevederile Convenției. Convenția Europeană pentru Drepturile Omului este aplicabilă pe plan național, instanțele interne trebuind să aplice prevederile acesteia.

În acest context, termenul pe care îl au la dispoziție cei care vor să sesizeze CEDO se va micșora de la șase luni la patru luni de la decizia definitivă pronunțată de instanța română sau de un alt stat-parte al Convenției. De asemenea, o altă modificare adusă de Protocolul 15 este înlocuirea actualei limite de vârstă de 70 de ani pentru exercitarea mandatului de judecător al Curții cu o limită de 65 de ani.

O mențiune importantă este că noul termen de 4 luni pentru sesizarea CEDO de la epuizarea căilor interne de recurs se va aplica doar acelor decizii definitive pronunțate de instanțele naționale abia de la intrare în vigoare a Protocolului 15, mai exact data de 1 februarie 2022.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.