„Toți suntem montrealezi, quebecoazi și, nu în ultimul rând, canadieni!” de Luminița Drăghici

18
Magazin alimentar deținut de o familie de italieni în Mica Italie din Montreal, anii 1910
Magazin alimentar deținut de o familie de italieni în Mica Italie din Montreal, anii 1910

logo povesti despre montrealCâte ceva despre multitudinea de comunități etnice care populează Montrealul: francezi, greci, italieni, chinezi, musulmani, români, hinduși, haitieni etc. Cea mai importantă comunitate etnică din regiune, italienii, își are rădăcinile montrealeze în „Mica Italie”. Aici, la sfârșitul secolului al XIX-lea, se stabilesc numeroase familii de emigranți italieni. Astăzi, încă foarte efervescent, cartierul este o adevărată comoară culturală italiană. Bisericile, magazinele, restaurantele, cafenelele sunt frecventate de italieni dar și de montrealezii de alte origini. Atmosfera este foarte veselă, tipic latină.

Orașul chinezesc „China Town”. Datorită unei amenajări urbane care favorizează vizitarea pe jos, ai putea foarte ușor să te crezi, într-un mic oraș din China, atât de animate sunt străzile! Restaurantele ocupă un loc important, unde specialități tipice chinezești sunt la mare preț. Străzile înguste au, de o parte și de alta, magazine oferind produse alimentare exotice, artizanat tradițional, accesorii de arte marțiale, ierburi și medicamente ale medicinei tradiționale orientale și cabinete de acupunctură.

Arcadele care ornamentează intrările în cartierul chinezesc și pagodele de pe acoperișul hotelului Holiday Inn Select amintesc de arhitectura tradițională chineză. Arcadele sunt de altfel replici ale porților din China imperială.

Francezii au traversat Atlanticul pentru a se stabili în valea fluviului Saint Laurent. Mii de emigranți veneau și continuă să vină în fiecare an în Quebec, iar Montrealul și orașul Quebec (capitala Provinciei cu același nume) reprezintă destinația finală pentru majoritatea dintre ei, aceștia adaptându-se de minune acestui oraș cosmopolit și francofon, Montrealul!

Într-un moment în care există temeri că limba franceză pierde din popularitate în Canada și chiar la Montreal, este interesant să vezi francezi stabilindu-se în centrul cultural cel mai amenințat, Montreal devenind, probabil, locul cu cei mai mulți francezi, în afara Franței. Se estimează că numai în Montreal, sunt peste 50.000 de emigranți francezi dintr-un total de aproximativ 100.000 în toată Canada.

Mă opresc aici deocamdată, nu înainte de a vă spune că în iunie 2019, Montreal a sărbătorit inaugurarea Podului Samuel De Champlain, unul dintre cele mai mari și mai aglomerate din America de Nord (destinat să înlocuiască bătrânul pod Champlain). Întinzându-se pe 3,4 km, podul cu tiranți se întinde între cele două maluri ale fluviului Saint Laurent și peste calea sa maritimă.

Poate voi continua altădată cu povești cu și despre noi și viața noastră de aici, căci mai sunt încă foarte multe lucruri noi și interesante de povestit despre acest oraș în continuă mișcare și transformare!

Montreal, Canada

Arhiva rubricii Povești despre Montreal

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.