Odată cu începutul lunii decembrie ne pregătim de tradiţionala întâlnire cu Sf. Nicolae, care le dăruieşte copiilor dulciuri. Oraşele şi satele se umplu de îngeri şi diavoli care îl însoţesc cu fidelitate pe bătrânul înalt, cu baston şi barbă albă care le împarte dulciuri copiilor cuminţi. Puţini însă cunosc trecutul liturgic şi motivul real al păstrării acestei tradiţii.
Numele Nicolae (Mikuláš sau Mikoláš) provine din grecescul Nikoláos. Cuvintele componente sunt „niké” însemnând „victorie” şi „láos” – „lume”. Deci Nicolae se traduce ca „victorios printre oameni“ sau „lume victorioasă”. Primele documente istorice despre persoana sfântului Nicolae provin din anul 250. În acel an, în oraşul antic Patar s-a născut un bărbat care era nespus de cumsecade şi generos cu toată lumea. De cum s-a maturizat, a început să activeze ca episcop. Episcopatul îl avea în oraşul Mira, din Asia Mică, i se spunea Nicolae din Mira, unde a activat până la moartea sa, în anul 345. Episcopul Nicolae este unul din cei mai veneraţi sfinţi creştini. Îi ajuta adesea pe oamenii nevoiaşi şi de acolo a ajuns până la noi această frumoasă tradiţie cu darurile aduse de Moş Nicolae.
Sfântul Nicolae a devenit patronul marinarilor, al negustorilor, arcaşilor, dar şi al copiilor, farmaciştilor, juriştilor şi deţinuţilor. Cunoscutului sfânt i s-au dăruit multe biserici nu numai în Cehia, dar şi în alte țări. Printre cele mai cunoscute se numără Biserica Sf. Nicolae din Staroměstské náměstí (Piaţa Oraşului Vechi) şi cea din Malostranské náměstí (Piaţa Oraşului Mic).
Serbarea zilei de Moş Nicolae are loc în fiecare an pe 6 decembrie, ziua în care se pare că a murit Sf. Nicolae. Se serbează de mult. Chiar din secolul al XVIII-lea, pe străzile oraşelor, pe Moş Nicolae îl însoţea o întreagă procesiune, alcătuită din diavoli, îngeri, călăreţi şi alţi oameni în costume de tot felul. Din această tradiţie au rămas până în prezent doar Nicolae, îngerul şi diavolul care se plimbă prin oraşe aducându-le copiilor cuminţi daruri şi dulciuri. Dar copiii nu le primesc degeaba, ci trebuie să cânte mai întâi un cântecel sau să recite o poezie ca să merite răsplata cea dulce.
De obicei Moș Nicolae vine la copii cu o zi înainte, în seara zilei de 5 decembrie. Cei trei, Moş Nicolae, diavolul şi îngerul, le aduc copiilor fructe şi dulciuri, dacă au fost cuminţi sau, simbolic, cartofi şi cărbuni celor neascultători. Dacă nu comandă cele trei personaje simbolice, părinţii pot pune noaptea un pachet la fereastră sau lângă pat.
Corespondență de la Praga