”Un «ghinion» cu noroc” de Christian Tămaș

160
Tudor-Andrei Ostafie în ”Ghinionul”
Tudor-Andrei Ostafie în ”Ghinionul”

cronica de teatru logo leviathanRecent am avut prilejul să asistăm pe scena Clubului CFR din Iași la un one-man show inedit, construit de tânărul actor Tudor-Andrei Ostafie (absolvent în 2017 al studiilor de licență, clasa prof. univ. Aurelian Bălăiță, și în 2019 al studiilor de master, clasa prof. univ. Ciprian Huțanu, din cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași) în jurul ”Ghinionului” lui Liviu Rebreanu, piesă-monolog scrisă în anul 1908 și reluată de autor, în toamna lui 1912 se pare, în scenariul aflat la baza filmului din anul următor (o comedie într-un act ”cu elemente burlești” în regia lui Nae Ciucurette), iar, mai apoi, în schița cu același titlu, publicată în 1920.

Spre plăcuta surpriză a spectatorilor, reprezentația, completată de o ambianță scenică simplă, dar sugestivă, a depășit nivelul unui spectacol de disertație, tânărul actor ieșean reușind să dea viață unui personaj autentic (numit Rică Ghinion în filmul de scurtmetraj din 1913, acum pierdut) prin nuanțarea ponderată și veridică a trăsăturilor și a trăirilor acestuia. În plus, ușurința sa de a ieși din pielea lui Rică și de a intra, rând pe rând, în pielea personajelor care populează, treptat, conținutul narativ al textului, precum și aceea de a se ”acorda” gradual la situațiile tragi-comice ai căror protagoniști sunt acestea au conferit reprezentației coeziune și complexitate.

Tudor-Andrei Ostafie

Beneficiind de indicațiile actriței Laurei Bilic, jocul inteligent al lui Tudor-Andrei Ostafie, caracterizat prin naturalețe și spontaneitate, a asigurat succesul acestui spectacol, făcându-ne să așteptăm cu interes manifestarea talentului său de necontestat în noi apariții pe scene cât mai generoase și în roluri din ce în ce mai dificile și mai ofertante.

Arhiva rubricii Cronica de teatru

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.