Un recital cameral și un concert simfonic, luni, 11 septembrie 2017, în cadrul Festivalului ”Enescu”

660
Royal Philharmonic Orchestra, Londra
Royal Philharmonic Orchestra, Londra

logo rubrica festival enescu 2017 leviathan.roLuni, 11 septembrie 2017, la ora 17.00, în sala Ateneului Român din București va avea loc recitalul de sonate susținut de Gautier Capuçon (violoncel) și Frank Braley (pian). În program: Enescu – Sonata I pentru pian şi violoncel în fa minor, op. 26 nr. 1 (1898), Debussy – Sonata pentru violoncel şi pian în re minor (1915), Beethoven – Sonata a V-a pentru violoncel şi pian, op. 102 nr. 2 (1815).

La ora 20.00, la Sala Mare a Palatului ne vom întâlni cu Royal Philhamonic Orchestra din Londra (primul concert din festival). Dirijor: Charles Dutoit. Solist: Frank Peter Zimmermann – vioară. Program: Ravel – ”Pavane pour une infante défunte” (1910) Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61; Stravinski – ”Petruşka”. Balet burlesc în patru scene (Petrecere de Lăsata Secului, Camera lui Petrușka, Camera Maurului, Petrecere de Lăsata Secului seara) (versiunea 1911).

Concertul de la ora 20.00 se transmite în direct la Radio România Cultural și Radio România Muzical. Comentează: Anca Ioana Andriescu și pe site-ul pe site-ul Televiziunii Române, Live online, la adresa: http://enescu.tvr.ro/2017/live/.

Recunoscut drept unul dintre cei mai valoroşi violocelişti ai generației sale, ”o nouă stea pe firmamentul violoncelului” (Gramophone), Gautier Capuçon a fost numit ”cel mai talentat nou artist” după ce a câștigat competiția franceză Victoires de la Musique (2001).

Gautier Capucon. Sursa foto. site-ul Festivalului ”Enescu”
Gautier Capuçon. Sursa foto. site-ul Festivalului ”Enescu”. Sursa foto: site-ul Festivalului ”Enescu”

Născut în Chambéry, Franța, în 1981, Gautier Capuçon avea patru ani și jumătate când a început să studieze violoncelul la Școala Națională de Muzică din Chambéry. A studiat apoi la Paris, la Conservatorul Național Superior (cu Philippe Muller și Annie Cochet-Zakine) şi la Viena, cu Heinrich Schiff.

A cântat cu Orchestra de Tineret a Uniunii Europene și cu Gustav Mahler Jugendorchester. Recent a cântat alături de Orchestra din Philadephia, sub bagheta lui Charles Dutoit, National Symphony Orchestra din Washington, D.C. (Leonard Slatkin), Filarmonica Radio Franceză (Myung-Whun Chung), Orchestre de Paris (Paavo Järvi), cât și alături de Filarmonica din Dresda. În august 2008, Capuçon a colaborat cu fratele său, Renaud, dar și cu Martha Argerich și Gustavo Dudamel, la Festivalul din Salzburg, interpretând Triplul Concert al lui Beethoven, care a fost înregistrat live pe DVD.

Capuçon a susținut recitaluri în orașe ca Berlin, Bruxelles, Londra, Paris și Viena și a fost invitat la numeroase festivaluri, precum cel din Salzburg, Lucerne, Mostly Mozart din Londra, Schwarzenberg, Montreux, Berlin, Verbier, Davos, Jerusalem, Lockenhaus. Este deseori invitat al Festivalului ”Martha Argerich” din Lugano și a concertat și în cadrul festivalului La Côte Basque.

Pasionat de muzica de cameră, Capuçon interpretează alături de Nicholas Angelich, Martha Argerich, Daniel Barenboim, Yuri Bashmet şi mulţi alţii. Ca solist al unor orchestre internaționale, Capuçon a avut turnee în Franța, Elveția și Germania alături de Orchestra de Cameră a Europei, dirijată de Myung-Whun Chung, Semyon Bychkov și Bernard Haitink. El a cântat și alături de Deutsches Symphonie-Orchester din Berlin, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National de France, WDR Koln, City of Birmingham Orchestra, NHK Symphony, Royal Philharmonic, Bayerische Rundfunk Orchester, Monte Carlo Philharmonic, Academia St. Martin in the Fields, Orchestra Santa Cecilia din Roma, Orchestre de Paris și Orchestra Philharmonia.

Capuçon înregistrează exclusiv pentru Virgin Classics. A înregistrat ”Variațiuni pe o temă rococo de Ceaikovski” și ”Sinfonia concertante” de Prokofiev (2010), concertele pentru violoncel ale lui Dvořák și Herbert (2009), Sonatele de Prokofiev și Rahmaninov (2008).

Din 2007 este Ambasador pentru Proiectul Zegna & Music, activitate filantropică pentru promovarea muzicii și a valorilor sale. A achiziţionat un arcuş Dominique Peccatte cu ajutorul Colas Group, co-producător al celei mai recente înregistrări a lui Capuçon.

Gautier Capuçon cântă la un violoncel Matteo Goffriler din 1701.

„Există tineri pianiști care interpretează inteligent şi tineri pianiști care interpretează poetic. Ambele variante pot fi regăsite în acest muzician, iar această ipostază este una rară.” (”Le Monde de la Musique”, Paris).

Frank-Braley Foto © King Records
Frank Braley. Foto: © King Records

Frank Braley s-a născut în 1968 și a început studiile de pian la vârsta de patru ani. Șase ani mai târziu a făcut susţinut primul său concert cu Orchestre Philharmonique de Radio France din Paris, Sala Pleyel. În 1986 a decis să se dedice în întregime muzicii și a abandonat studiile în domeniul științei pe care le urma. A intrat la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris și trei ani mai târziu a primit după o decizie unanimă a juriului premiul pentru pian și muzică de cameră. În 1991, la vârsta de 22 de ani, a participat pentru prima oară la un concurs internațional, Concursul Reginei Elisabeta din Belgia și a câștigat primul Mare Premiu. Publicul și presa îl recunosc în mod general ca pe un pianist care deţine calități muzicale și poetice excepționale.

De atunci, Frank Braley a fost invitat în mod regulat în Japonia, Canada, Statele Unite și în întreaga Europă să interpreteze alături de orchestre precum Filarmonica de la Londra, Leipzig Gewandhaus, Orchestra Suisse-Romande, Orchestra della Svizzera Italiana, Orchestra de Cameră din Zürich, Filarmonica de Radio din Franța, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestrele din Paris, Bordeaux, Lille, Montpellier şi Toulouse, Orchestra de Radio din Berlin, Orchestra Naţională din Belgia, Orchestra din Liège, Orchestra Filarmonică din Luxembourg, Filarmonica din Rotterdam, Orchestra Residentie Den Haag, Göteborg Symphony, Orchestra Roială din Copenhaga, Filarmonica din Tokyo, Orchestra BBC Wales, Orchestra Roială Scoţiană, Orchestrele Simfonice din Berlin, Boston, Baltimore şi Seattle, Orchestra Filarmonică din Los Angeles, interpretând sub baghetele lui Jean-Claude Casadesus, Stéphane Deneve, Charles Dutoit, Hans Graf, Gunther Herbig, Christopher Hogwood, Eliahu Inbal, Marek Janowski, Armin Jordan, Sir Neville Marriner, Kurt Masur, Sir Yehudi Menuhin, Antonio Pappano, Michel Plasson, Yutaka Sado, Michael Schonwandt, Walter Weller ş.a.

Frank Braley a concertat în întreaga lume: în China, cu Orchestra Națională a Franței sub bagheta dirijorului Charles Dutoit, în Japonia și China, cu Orchestre du Capitole din Toulouse sub Michel Plasson, cu Orchestra de Tineret Franceză, avându-l ca dirijor pe Emmanuel Krivine, în Franța și Italia și din nou Italia cu Orchestra di Padova e del Veneto. A susţinut recitaluri împreună cu violonistul Renaud Capuçon (Amsterdam, Atena, Birmingham, Firenze, Ferrara, New York, Washington, Paris, Viena). De asemenea, participă la proiecte speciale, cum ar fi Ciclul Sonatelor de pian ale lui Beethoven (La Roque d’Anthéron, Paris, Bordeaux, Nantes, Grenoble, Roma, Tokyo și Brazilia). În 2011 și 2012, interpretează alături de Renaud Capuçon Integrala Sonatelor de Beethoven pentru vioară și pian prin Europa (Paris Théâtre des Champs-Elysées, Bordeaux, Grenoble, Londra Wigmore Hall), precum și în Singapore și Hong Kong.

În iulie 2011 a înlocuit-o pe Martha Argerich la Proms de la Londra cu Orchestra Filarmonicii Radio din Franţa, condusă de Myung-Whun Chung (Triplu Concert Beethoven, cu Renaud și Gautier Capuçon).

A susţinut recitaluri în Paris, Londra, Amsterdam, Bruxelles, Hanovre, Ferrare, în duet cu Renaud Capuçon în Amsterdam, Atena, Birmingham, Bruxelles, Roma, Florenţa, Trieste, New York, Washington, Paris, Viena etc. De obicei interpretează muzică de cameră alături de muzicieni precum Renaud şi Gautier Capuçon, Maria Joao Pires, Augustin Dumay, Paul Meyer, Gérard Causse, Éric Le Sage, Emmanuel Pahud, Mischa Maisky, Yuri Bashmet ş.a.

Pentru Harmonia Mundi a înregistrat Sonata în La major, D. 959 și Klavierstücke, D. 946 de Schubert (pentru care a primit Diapason d’Or și a fost comparat cu Claudio Arrau, Alfred Brendel, Radu Lupu, Andras Schiff…), lucrări ale lui Richard Strauss pentru pian solo, sonatele lui Beethoven ”Clair de lune”, op. 27 nr. 2, ”Appassionata”, op. 57 și op. 110, integrala pieselor pentru pian de Gershwin. Pentru BMG: Concertul dublu al lui Poulenc cu Eric Le Sage (Diapason d’Or). Pentru Naïve DVD: Liszt – Debussy – Gershwin (Choc – Monde de la Musique). Pentru Warner / Erato a înregistrat muzica de cameră a lui Ravel cu Renaud și Gautier Capuçon, Carnavalul Animalelorde Saint Saens și Păstrăvul de Schubert, Trio-urile lui Schubert cu Renaud și Gautier Capuçon, Dansurile maghiare cu Nicholas Angelich. A lansat recent Integrala de Sonate Beethoven pentru vioară și pian cu Renaud Capuçon și în recital duo cu Gautier Capuçon.

Frank Braley este profesor la Conservatorul din Paris și director muzical al Orchestrei Belgiene Regale de Cameră a Valoniei. (Sursa text: site-ul Festivalului ”Enescu”).

În revista Leviathan.ro publicăm zilnic informații despre programul Festivalului Internațional ”George Enescu”, ediția 2017, despre artiștii care vor concerta la această ediție, cronici muzicale, articole de sinteză, fotografii. Redacția Leviathan este acreditată la Festivalul ”George Enescu”.

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.