Simbolismul labirintului și nu doar atât…
Tot astfel, se știe bine că labirintul este o prezenţă constantă în mitologie, ca şi în visele omului modern. Care este însă semnificaţia lui? Este unul dintre simbolurile pe care le găsim ades în visele noastre, dar şi în experiențele care nu sunt legate strict de fenomenele de tip oniric.
Labirintul are multe înţelesuri în general legate de iniţiere, de cale spirituală foarte complicată, greu de urmat, care duce la un „centru” – fie el comoara greu de atins sau locul sacru în care neofitul este consacrat. S-a scris, pe bună dreptate, că Tezeu este un personaj impresionant, din seria eroilor mitici care ucid creaturi fabuloase, dotate cu puteri uimitoare. El îl ucide pe Minotaur şi, cu ajutorul Ariadnei, găseşte ieşirea din labirint și iese la lumină.
Dar simbolul labirintului apare mereu în viața noastră, ne simţim adesea rătăciţi, ne pierdem prin coridoarele care parcă nu se mai sfârşesc. Nu ştim, adesea, unde ne aflăm sau chiar pierdem orice contact cu lumea de fiecare ceas.
Un cunoscut eseist contemporan scria că nu e greu de văzut, în amestecul zăpăcitor al labirintului, proiecţia sistemului nostru digestiv, cu intestinele care imaginează labirintul (şi şarpele), iar ieşirea nu poate fi altceva decât naşterea naturală. Copilul e total dependent în actul naşterii de mama care naşte (Ariadna?). Totodată, amintirile existenţei în stadiul amniotic, pentru că despre aşa ceva e vorba în simbolul labirintului, aduc la suprafaţă şi stări specifice, care se confundă cu uitarea, somnolenţa, neputinţa de comunicare etc. Și tot el se întreba dacă trebuie să credem că aceste impresii arhaice stau la baza miturilor vechi şi că poveştile cu eroi şi zâne și monştri şi alte încercări eroice au avut la bază, ca inspiraţie, impresiile amniotice şi cele provenite din momentul naşterii. Universalitatea experienţei naşterii explică larga răspândire (independentă de timp şi de spaţiu) a miturilor labirintului.
De altfel, o explicaţie în spiritul psihanalizei clasice a semnificaţiei labirintului găsim în Noile conferinţe despre psihanaliză, capitolul despre teoria visului. Freud scria că în legenda labirintului „putem recunoaşte figurarea unei naşteri anale: drumurile întreţesute sunt intestinul, iar firul Ariadnei cordonul ombilical.”
Complicate căile labirintului din noi…
Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache
A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.