Ziua Mondială a Pisicii

125
ziua mondiala a pisicii

fila de calendar rubrica leviathan.roAceastă zi a fost iniţiată, în 8 august 2002, de către Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW) şi alte grupuri pentru drepturile animalelor. În unele părți din Europa această zi se ține la 17 februarie, iar în Rusia la 1 martie. În unele țări este stabilită și o Zi Națională a Pisicii, de exemplu în SUA aceasta este stabilită la data de 29 octombrie.

Unele pisici, de exemplu cele negre, sunt considerate aducătoare de noroc în unele părți (Regatul Unit, Japonia), dar în alte părți (Europa) se consideră că prevestesc nenorociri. Pentru a combate tratamentele negative determinate de superstiții, pisicile negre au propria lor zi internațională, Ziua internațională de apreciere a pisicilor negre, care se ține la 17 august. În unele locuri pisicile negre au și ziua lor națională, Ziua națională a pisicii negre, care în Regatul Unit se ține la 27 octombrie.

În Egiptul Antic, pisica a fost divinizată. Exportul de pisici era strict interzis, iar uciderea unei feline se pedepsea cu moartea. Pisicile erau mumificate după moarte şi îngropate în gropi sacre, deseori cu provizii de şoareci mumificaţi. La moartea pisicii se ţinea doliu, toată familia îşi rădea sprâncenele şi plângea. În mitologia egipteană se considera că pisica avea o influenţă directă asupra căsătoriei sau sănătăţii. În Evul Mediu, s-a schimbat relaţia dintre om şi pisică: tendinţele religioase şi superstiţiile au făcut ca acestea să fie asociate vrăjitoriei şi diavolului, fiind exterminate, numărul acestora scăzând drastic. La începutul secolului al XIX-lea, a luat avânt creşterea pisicilor şi mai ales a celor de rasă. În prezent, pisica reprezintă animalul de companie perfect.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.