Ziua Timişoarei

79
timisoara

fila de calendar rubrica leviathan.roData de 3 august 1999, la iniţiativa municipalităţii de pe Bega, a fost consemnată drept „Ziua Timişoarei”. Este data la care, în anul 1919, batalioane de dorobanţi, conduse de generalul Virgil Economu, au intrat în oraş şi au instaurat prima administraţie română care a luat locul celei sârbeşti, iar o săptămână mai târziu, la 10 august 1919, bănăţenii votau unirea Banatului cu România.

Administrația românească a fost instaurată abia după retragerea definitivă a sârbilor, când, la 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma a fost numit primul prefect al noului județ Timiș-Torontal. Câteva zile mai târziu au sosit primii jandarmi români iar în dimineața zilei de 3 august, ostași ai armatei regale române conduși de colonelul Virgil Economu au intrat în Timișoara, într-o atmosferă festivă.

Luni, 3 august 2020 – Ziua Timișoarei

Ora 9.00 – Piața Petru Maior – Depunere de coroane la monumentul comemorativ consacrat colonelului Virgil Economu;

Ora 10.30 – Piața Unirii Ceremonial militar – religios. 101 ani de la intrarea trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu și instalarea administrației românești în Timișoara;

Ora 18.00 – Galeria Bastion, corp D, Vernisajul expoziției „Ziua Timișoarei” a Asociației „Romul Ladea”;

Ora 19.00 – Piața Libertății – Premierea concursului de artă fotografică „Timișoara Vibes”;

Ora 19.15 – Festivalul  „Blues pentru Timișoara”: Jazz à la Jais, Bega Blues Band & Cristina Bălan, Sir Blues Vali Racilă, Rareș Totu’s Midnight Sun;

Ora 20.00 – Piața Unirii – premierea concursului de arte vizuale „Art United” și concerte –muzică clasică, jazz și muzică ambientală Toate evenimentele se vor desfășura cu respectarea cerințelor legale impuse de epidemia de coronavirus și a numărului maxim de spectatori prevăzut de lege. Evenimentele vor fi transmise live pe pagina „Evenimente Primăria Timișoara” și pe aceeași pagină se pot înscrie, în limita locurilor disponibile, cei care doresc să participe la evenimente.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.