”10 mai pe Main” la ARO Frankfurt: Coroana de Oţel între Banca Centrală Europeană şi Gerbermühle

1194
ARO Asociaţia Românilor din Frankfurt
ARO Asociaţia Românilor din Frankfurt

rubrica corespondenta leviathan,ro logoCu mic cu mare, 49 cu toţii, ne-am adunat de pe alocuri, sâmbătă 6 mai 2017, în Hafenpark pe Main, lângă Banca Centrală Europeană (BCE) din Frankfurt, pentru a sărbători, tradiţional la ARO, evenimentele de la 10 mai care au pus bazele României moderne. Am ales să petrecem această zi în familie şi în familia noastră mai mare, ARO Asociaţia Românilor din Frankfurt (ARO Rumänischer Kulturverein Frankfurt & Umgebung e. V.), www.aro-rhein-main.de.

Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană, Frankfurt

Importanţa şi emoţia acestei zile au fost luminate şi de razele soarelui, care se cam lăsase aşteptat. Momentul nostru european, în perspectiva Zilei Europei de la 9 mai, a fost vizitarea BCE. Cu ajutorul echipei ARO, formată din 4 operatori computer, condusă de Sebastian Marinescu, care au introdus în primele 10 minute pe toți cei 49 de membri, vizita a fost posibilă în 4 grupe, la ore diferite. A meritat efortul. Turul organizat în limba germană a durat 60 de minute, minute de uimire şi informare despre clădirea BCE inaugurată în 2015: risipa de spatiu şi lumină din interior, susţinută de beton și amplificată de sticlă, colecţia incipientă de  300 picturi și fotografii de artă, vastul spaţiu verde din afară, până la Main, încorporarea fostei pieţe a oraşului, ”die Großmarkthalle” şi costul construcţiei de 1,3 miliarde de euro. Piaţa principală din Frankfurt a funcţionat din 1928 până în 2004 în Großmarkthalle, o enormă clădire în stil Bauhaus, pe care BCE a cumpărat-o cu obligaţia să o restaureze cât mai fidel.

În jurul orei 11.00, înainte ca ultimul grup să facă turul BCE, eu, tânăr membru al asociaţiei, le-am reamintit de cele trei evenimente ce şi-au pus amprenta pe istoria ţării noastre: la 10 mai 1866 Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a devenit domnitorul Principatelor Române Unite. La 10 mai 1877, după câştigarea Războiului de Independenţă, s-a proclamat independenţa de stat a României, iar la 10 mai 1881 Carol I a fost încoronat ca primul rege al noului regat România.

Coroana de Oţel a lui Carol I
Coroana de Oţel a lui Carol I

Împlinindu-se anul acesta 140 de ani de la Războiul de Independenţă, ne-am amintit eroicele lupte de la Plevna, Rahova, Smârdan şi Vidin, conduse de Carol I. Am revăzut Coroana de Oţel a lui Carol I, turnată din metalul unui tun capturat la Griviţa în 1877 şi realizată după concepţia artistică a pictorului Theodor Aman.

După turul BCE şi pagina de istorie din parc, am trecut Mainul pe podul nou şi am mers agale pe malul de sud până la Gerbermühle, locul frecventat de Goethe cu 250 de ani în urmă. Am luat un prânz gustos, la restaurantul ”Da Luigi”, unde timp de câteva ore ne-am împărtăşit gândurile, impresiile și voia bună.

Adelina Borcoş, inginer IT

Corespondență din Frankfurt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.