70 de ani de la organizarea Agenţiei Române de Presă, ”Agerpres”

93
AGERPRES

fila de calendar rubrica leviathan.roÎn urmă cu 75 de ani, la 20 mai 1949, prin Decretul nr. 217, se hotăra organizarea Agenţiei Române de Presă, ”Agerpres” de pe lângă Consiliul de Miniştri, prin preluarea personalului şi a patrimoniului ”Rador” (societate constituită la 16 iunie 1921). Primul director al ”Agerpres” a fost Ion Popescu-Puţuri.

La 8 ianuarie 1990 a apărut Decretul-lege al Consiliului Frontului Salvării Naţionale prin care se înfiinţa Agenţia de presă ”Rompres”, ca urmare a reorganizării ”Agerpres”. Din iulie 2008 ”Rompres” a revenit la numele ”Agerpres”.

La 15/27 martie 1889 a fost înfiinţată, la iniţiativa ministrului de externe P. P. Carp, prima agenţie de presă „românească, naţională şi autonomă”, sub numele de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română. Subordonată Ministerului Afacerilor Străine, Agenţia Română a funcţionat până spre finele anului 1916, când şi-a încetat temporar activitatea, din cauza Primului Război Mondial. La 16 iunie 1921 a fost constituită, la Bucureşti, Societatea „Orient Radio – Rador”, agenţie telegrafică de presă, în cadrul căreia statul român deţinea, prin Ministerul de Externe, totalitatea acţiunilor. Prin Legea din 24 martie 1926 devenea „Societatea Rador – Agenţie de informaţii telegrafice”.

Arhiva rubricii Filă de calendar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.