Scholastic, o importantă revistă şcolară de limba engleză care apare simultan în Statele Unite, Australia, Canada, India şi Marea Britanie, realizează bianual, împreuna cu YouGOv, o comunitate virtuală britanică, un studiu intitulat ”Copiii şi familia citesc”. Analiza urmăreşte nu doar cantitatea de cărţi citite, ci şi calitatea lor, raportarea familiei la lecturile obligatorii şi facultative.
Pentru obţinerea rezultatelor este ales, de fiecare dată, un eşantion de peste 1000 de subiecţi din rândul copiilor şi adolescenţilor nord-americani care au nationalităţi diferite. În 2016, aceştia au răspuns în proporţie de 89% că şi-au ales singuri cartea favorită. Pe locul 1 domină de ceva vreme, preferinţa pentru seria ”Harry Potter”. Cei mai avizi cititori cu vârsta cuprinsă între 6–17 ani citesc peste 140 de titluri pe an, media fiind situată undeva la 90. Primul studiu al Scholastic a fost facut în 2007. Din 2015, studiul este realizat şi în Marea Britanie, iar din 2016 în India şi Australia.
În România nu există statistici atât de detaliate pentru grupa de vârstă menţionată. La nivelul anului 2016, analizele realizate de diversele organizaţii non-guvernamentale şi publice ne spun că 42% dintre elevii români sunt analfabeţi funcţionali; doar unul din cinci cetăţeni declară că citeşte şi tot mai mulţi şcolari detestă cartea la propriu şi la figurat.
De 15 ani, Târgul Gaudeamus-carte şcolară, organizat la Bucureşti de Radio România, încearcă să-i determine pe copii, părinţi, bunici şi profesori să citească, să cumpere cărţi. Connie Chifor, coordonatoarea evenimentului din acest an, ne spune de ce este importantă organizarea Gaudeamus acum, la început de an şcolar:
”Târgul a crescut în acest an. Din fericire sînt mai mulţi participanţi şi, cu siguranţă, veţi găsi volume de la mai multe edituri ca până acum. La târg veţi putea achiziţiona nu numai materialele cunoscute în mod uzual ca «auxiliare şcolare», respectiv caiete şi fişe de lucru, culegeri, ci şi multe alte volume de tipul enciclopediilor, atlaselor, titlurilor din bibliografia şcolară. Cărţile se întorc acasă e un proiect pe care îl derulăm la toate târgurile Gaudeamus. Dacă deţineţi volume de care nu mai aveţi nevoie, pe care le-aţi citit şi răscitit şi sunt într-o stare bună, credeţi că le-ar aduce plăcere şi altor persoane, vă aşteptăm în Piaţa Universităţii, zilnic, între orele 10–19.”
Timp de 11 zile, între 14-24 septembrie, la Universitate, zeci de edituri specializate vând cu reducere manuale şi auxiliare şcolare, enciclopedii, dicţionare, hărţi, planşe didactice şi beletristică. Gaudeamus-carte şcolară este locul în care puteţi cumpăra, răsfoi sau chiar citi. Deşi nu avem statistici despre lectura celor care au vârsta cuprinsă între 6–17 ani, avem un târg de carte complex care abundă în noutăţi editoriale. Cine ştie? Pe viitor, poate chiar colegii de la Gaudeamus se vor inspira din iniţiativa Scholastic şi, folosindu-se de internet, vor face cartea şi mai prietenoasă.
Îndrăzniţi să vizitaţi acest târg de manuale şi auxiliare chiar dacă în luna august, prin ordin de ministru, folosirea lor a fost interzisă în şcolile din ţară. Iar dacă nu ajungeţi din diverse motive, nu uitaţi că puteţi comanda manualele ori auxiliarele şi pe internet.
Mirela Nicolae este realizator la Radio România Cultural.
Vezi: Arhiva rubricii 100 de ani de școală națională de Mirela Nicolae