Afacerea Dreyfus

471
Degradarea lui Alfred Dreyfus, la 5 ianuarie 1895. Desen de Henri Meyer pe coperta ”Le Petit Journal” din 13 ianuarie 1895, cu descrierea ”Trădătorul”.
Degradarea lui Alfred Dreyfus, la 5 ianuarie 1895. Desen de Henri Meyer pe coperta ”Le Petit Journal” din 13 ianuarie 1895, cu descrierea ”Trădătorul”.

fila de calendar rubrica leviathan.roÎn urmă cu 125 de ani, în 22 decembrie 1894, începea în Franța ceea ce s-a numit ”Afacerea Dreyfus”. În acea zi de decembrie căpitanul de artilerie Alfred Dreyfus (9 octombrie 1859 – 12 iulie 1935), de origine alsaciană și confesiune mozaică, a fost condamnat, fiind găsit vinovat de trădare (transmitere de informații în favoarea unei puteri străine), la pedeapsa maximă prevăzută de Codul penal francez din acea vreme: deportare într-o incintă fortificată (Insula Diavolului), ceea ce echivala cu munca silnică pe viață, degradare și excludere din serviciul militar.

Cu trei luni înainte, serviciul secret descoperise la ambasada Germaniei o listă a câtorva documente în legătură cu apărarea naţională. S-a constatat o asemănare între scrisul căpitanului Dreyfus şi cel de pe lista respectivă. Afacerea a avut la început un ecou limitat, până când în 1898, adevăratul vinovat (maiorul Ferdinand Walsin Esterhazy) a fost achitat și Émile Zola a publicat celebra pledoarie dreyfusardă, J’accuse…! (ziarul ”L’Aurore”, 13 ianuarie 1898), provocând o serie de crize politice și sociale unice în Franța. Timp de aproape un deceniu societatea franceză a fost divizată în două tabere. În 1899, afacerea a dezvăluit clivajele Franței celei de-a Treia Republici, încheindu-se cu adevărat abia în 1906, printr-o decizie a Curții franceze de Casație care l-a exonerat și l-a reabilitat definitiv pe Dreyfus.

Această afacere este adesea considerată simbolul modern și universal al nedreptății în numele interesului Statului, și rămâne unul dintre cele mai marcante exemple de eroare judiciară reparată cu dificultate, cu un rol major jucat de presă și de opinia publică. Ecourile sale au depășit cu mult granițele Franței.

Un ecou în romanul scriitorului suedez August Strindberg, Saloanele gotice (1904), dramatizat de Pușa Roth pentru Teatrul Național Radiofonic (teatru serial) în 2017. Ascultă episodul 9, click aici.

Despre Saloanele gotice, teatru serial, aici.

Afacerea Dreyfus, Wikipedia.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.