Ana Aslan, unul dintre pionierii gerontologiei mondiale

218
Ana Aslan, 1970
Ana Aslan, 1970

fila de calendar rubrica leviathan.roLa data de 20 mai 1988 a murit medicul Ana Aslan (n. 1 ianuarie 1897, Brăila), unul dintre pionierii gerontologiei mondiale. A evidenţiat, în studii şi în practică, importanţa novocainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, pe care a aplicat-o curent, sub numele de „Gerovital”. Membru titular al Academiei Române din 1974.

Ana Aslan a urmat cursurile Fa­cul­tății de Medicină din București (1915–1922). A fost profesor titular de clinică medicală a Facultății de Me­di­cină din Timișoara (1945–1949), șef de secție la In­sti­tutul de Endocrinologie din București (1949–1952), iar din 1952 director al Institutului de Geriatrie. Numărându-se printre pionierii gerontologiei medicale mondiale.

Ana Aslan s-a preocupat de gerontologia socială, indicând măsuri organizatorice privind cre­a­rea unui sistem de stimulare a activităților specifice vâr­stei a treia. Dr. Ana Aslan a fost cea care a intuit și descoperit acțiuni terapeutice de tip biotrofic ale procainei prin tratament de lungă durată în doze mici, cu rol curativ și profilactic. Gerovitalul H3, produs biotrofic original românesc si, în același timp, primul medicament creat anume să întârzie procesul de îmbătrânire, a fost elaborat între anii 1946 și 1956, de prof. dr. Ana Aslan și școala sa după numeroase cercetări clinice și experimentale.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.