Aniversarea Centenarului fondării Cehoslovaciei

390
centenarul fondarii cehoslovaciei

rubrica corespondenta leviathan,ro logoAniversarea centenarului fondării Cehoslovaciei culminează în acest sfârşit de săptămână, sâmbătă, 27 şi mai ales duminică, 28 octombrie 2018. În întreaga Cehie vor avea loc zeci de manifestări. La Praga vor avea loc actul de pietate de la Vítkov, parada militară de pe strada Evropská şi decernarea medaliilor la Castelul Praghez. Publicul va avea posibilitatea să participe la concerte, proiecţii și va avea intrare gratuită la muzee.

Iată cele mai semnificative evenimente de la Praga:

Sâmbătă la ora 11, în Piaţa Castelului, va avea loc depunerea festivă a jurământului militar, la festivitate participând preşedintele Miloš Zeman, prim-ministrul Andrej Babiš, ministrul de interne Jan Hamáček, ministrul apărării Lubomír Metnar şi general-locotenent Aleš Opata.

Defilarea pentru republică va trece prin Praga, în frunte cu reprezentanţii Uniunii şoimilor cehi, fiind însoţită de o scenă istorică cu primul președinte cehosovac, Tomáš G. Masaryk. Defilarea va porni la ora 12.15 de la Casa lui Tyrš, strada Újezd, înspre Piaţa Venceslav și va fi urmată de un concert în Piaţa Venceslav, care va avea loc de la ora 14 până la ora 22.

În Piaţa Oraşului Vechi va avea loc un concert de la ora 13 până la ora 22.

Pe clădirea istorică a Muzeului Naţional este programată proiecţia intitulată ”Mărturia istoriei”, de la ora 20.

Ziua de duminică, 28 octombrie va începe cu actul de pietate.

Parada militară de pe strada Evropská se va desfăşura între orele 14 şi 15. Va fi cea mai mare din istorie. La defilare vor participa peste 2000 de persoane şi 200 de vehicule militare. Vor participa şi alţi oameni politici cehi şi ministrul de externe American James Mattis şi prim-ministrul slovac Peter Pellegrini.

Concertul Radioului Ceh va avea loc între orele 14 şi 18.30 în Piaţa Oraşului Vechi.

Videomapping pe clădirea istorică a Teatrului Naţional: proiecţia se va desfăşura de la ora 18 până la ora 22.30.

Focul de artificii festiv sub dealul Letna va începe simbolic la ora 19.18.

Lidia Našincová

Corespondență din Praga

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.