„Anne Murray – 75” de Raul Gabriel Gavra

107
Anne Murray, noiembrie 1970
Anne Murray, noiembrie 1970

fila de calendar rubrica leviathan.roCântăreața canadiană de muzică pop, country și soft rock Anne Murray împlinește astăzi, 20 iunie 2020, vârsta de 75 de ani.

Pe parcursul celor patru decenii de activitate, Morna Anne Murray a vândut peste 55 de milioane de albume în toată lumea, fiind câștigătoarea a patru premii Grammy, trei premii American Music, trei premii ale Asociaţiei de Muzică Country și trei premii ale Asociaţiei Canadiene de Muzică Country. Are o stea pe Aleea Celebrităților din Los Angeles și una pe cea din Toronto. Ea este prima cântăreață canadiană solo care a ajuns pe primul loc în topurile americane și prima femeie care a câștigat un disc de aur pentru una dintre melodiile sale, Snowbird. Acest cântec este și cel care a făcut-o foarte celebră pe Anne, ajungând hitul numărul unu în Canada și numărul opt în Statele Unite (în 1970).

Anne Murray s-a născut în Springhill, Noua Scoție, în familia medicului James Carson și asistentei Marion Margaret. Încă de la o vârstă fragedă și-a exprimat interesul față de muzică, luând timp de șase ani lecții de pian și începând să ia lecții de canto de la vârsta de 15 ani.

Prima sa înregistrare (două cântece) a fost în cadrul unui proiect al studenților de la Universitatea din New Brunswick. Apoi, după ce într-o primă fază nu a fost acceptată, Anne a fost distribuită în programul TV „Singalong Jubilee”, unde l-a cunoscut pe Brian Ahern, regizorul muzical al serialului, care i-a propus să înregistreze un album. În 1968, albumul What About Me apare pe piață. Urmează o lungă serie de alte albume. Printre piesele care au consacrat-o se numără: You Needed Me, I Just Fall in Love Again, Shadows in the Moonlight și A Little Good News.

O rodnică activitate desfășurată de Anne Murray este și cea filantropică. Atașată foarte mult de localitatea natală, cântăreața a dechis în Springhill Centrul Anne Murray și Centrul Comunitar Dr. Carson și Marion Murray. Centrul Anne Murray reunește o serie de amintiri din viața personală și cariera artistei, încercând să promoveze muzica și turismul local. Veniturile obținute de acest centru sunt folosite la întreținerea sa și la oferirea de locuri de muncă localnicilor. De asemenea, Anne s-a implicat și în mai multe organizații, fiind președinte onorific sau purtător de cuvânt al acestora. Este și o susținătoare activă a ecologismului.

Arhiva rubricii Filă de calendar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.