”Baritonul Pietro Spagnoli împlinește 56 de ani” – articol de Raul Gabriel Gavra

31
opera

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_Astăzi, 22 ianuarie 2020, baritonul Pietro Spagnoli împlinește vârsta de 56 de ani.

Pietro Spagnoli s-a născut la Roma, într-o familie din clasa mijlocie, fiind fiul unui șofer de autobuz și al unei casnice (cu un talent dezvoltat la cusut). După cum mărturisește artistul, de mic i-a plăcut să îmbrace costume și să interpreteze roluri (mai ales pe Zorro, preferatul lui), mama sa realizându-i hainele.

La vârsta de 8 ani, viața lui Pietro ia o întorsătură radicală, acesta intrând în contact cu muzica clasică, cu câțiva profesioniști ai ei. Un vecin al său (un copil mai mare) cânta în Corul Muzical Pontifical, corul personal al Papei. Pietro cunoaște doi preoți dedicați muzicii, care îi vor marca profund viața, după cum mărturisește: Raffaele Preite Servo di Maria și Vittorio Catena Servo di Maria. Prima sa audiție a avut loc la Santa Maria in Via, unde a cântat O sole mio de F. Di Capua, fiind acompaniat la pian de preotul Raffaele. Apoi, Pietro s-a întâlnit cu viitorul său profesor de muzică, preotul Vittorio, căruia Raffaele avea să-i vorbească despre vocea neșlefuită (dar cu potențial) a tânărului. Pe parcursul studiilor, cei doi preoți l-au învățat să iubească mai mult decât orice muzica, să o simtă și să o perceapă ca fiind cea mai înaltă treaptă a rugăciunii.

Pregătirea muzicală a făcut-o la școala Pueri Cantores, timp de 4 ani (doi ani de studiu și doi ani de cântat în cor). Primul concert al corului a avut loc în Palestrina, aproape de Roma, iar prima piesă cântată de Pietro a fost Tu es Petrus. Ca membru al corului, tânărul s-a bucurat de privilegiul de a se afla în preajma Papei, de a vedea Vaticanul. Dar momentele frumoase s-au încheiat la vârsta de 13 ani, atunci când vocea sa nu mai era potrivită corului, fiind în schimbare. A fost devastat de vestea părăsirii corului, iar o vreme și-a ocupat timpul cu excursii montane. A revenit însă la muzică după câțiva ani, luând iar contact cu preotul Vittorio, care l-a încurajat să aspire la mai mult. Ca urmare, Pietro a căutat mai mulți profesori pentru lecții aprofundate, a intrat la Conservator și, la vârsta de 21 de ani, a fost primit în Corul Capelei Sixtine. La 22 de ani, Pietro Spagnoli devenea membru al Corului RAI. A participat la Concursul ”Giovanni Battista Pergolesi”, și a susținut șase concerte în Germania. Au urmat alte concursuri și concerte la Viena, Barcelona, Madrid, Londra, New York etc. Filmele muzicale Rossini: La Gazzetta (2005), Opera Națională Olandeză: Don Giovanni și Bărbierul din Sevilla (2008) sunt alte câteva reușite. La acestea se adaugă o serie lungă de înregistrări.

Deși numele său nu este foarte cunoscut (publicului român și nu numai),  Pietro Spagnoli este un artist de seamă, cu merite notabile și demne de a fi amintite mai des.

Pagina de facebook Pietro Spagnoli

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.