”Biserica de piatră de la Densuș, unică în țara noastră” de Daniela Șontică

1238
Biserica din Densuș Sursa foto Wikipedia
Sursa foto: Wikipedia

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.ro”Fără pereche în toată românimea”, spunea Nicolae Iorga că este biserica veche din Densuș, județul Hunedoara.

În secolul al XIII-lea s-a ridicat în localitatea Densuș, la câțiva kilometri de Hațeg, o biserică de piatră cu hramul Sfântul Nicolae. Acest locaș monument istoric uimește și astăzi prin vechimea sa, prin proporțiile arhitecturale și prin pictura interioară. Cu atât mai mult ne interesează acest monument cu cât știm că s-a ridicat pe locul unei construcții din secolul al IV-lea. Unic la Biserica ”Sfântul Nicolae” din Densuș este și faptul că a fost ridicată din pietre romane aduse de la ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, aflată nu departe.

Biserica ”Sfântul Nicolae” din Densuș, interior
Biserica ”Sfântul Nicolae” din Densuș, interior

În interiorul bisericii se află patru stâlpi, alcătuiți fiecare din câte două altare romane suprapuse, care descriu un careu central, deasupra căruia se înalță un turn cu patru secțiuni distincte.

Unii istoriografi laici susțin că această construcție aparține marii familii a edificiilor cneziale românești din secolele XII-XIV, crezându-se că ar avea drept ctitori nobilii hațegani Mănjina. Istoriografii bisericești susțin că, la origine, lăcașul ar fi fost un monument funerar ridicat în memoria generalului Longinus și, abandonat după anul 568, acesta s-ar fi reutilizat ca biserică după mijlocul secolului al IX-lea.

Densuș piatra romana

Frescele interioare sunt opera a trei zugravi diferiți ca stil și formație artistică. Meșterul principal, Ștefan Zugravul, semnatarul picturii din 1443, este considerat un exponent al ambianței artistice sud-carpatice, dezvoltate în jurul Mănăstirii Curtea de Argeș. Cel mai vechi preot cunoscut cu numele, care a slujit aici, este Dalc, participant, în 2 iunie 1360, la un scaun de judecată ținut în Hațeg.Biserica Densus

În altar, pictura s-a păstrat relativ bine la nivelul registrului inferior al pereților. Picturile de pe stâlpi, datorate, probabil, unui zugrav popular local, redau într-un mod naiv și plin de farmec o imagine a Sfintei Marina, o reprezentare populară a Sfintei Treimi și una a Sfântului Apostol Bartolomeu ducându-și pielea pe băț.

George Călinescu spunea despre lăcașul de la Densuș: ”O biserică bizară, făcută din marmuri și coloane, culese de la Sarmizegetusa. Un mic stâlp din cei patru care susțin îngusta turlă e o stelă romană purtând numele lui Longinus. E o marmură cu o inscripție elegantă, luminoasă, frumoasă precum o statuie. Ascunsă în umbră, abia luminată de câteva șuvițe de soare venind pe niște ferestruici, aceasta face impresia unei opere divine furată de genii nocturne”.

Biserica de piatră de la Densuș este cea mai veche de pe teritoriul românesc în care se slujește și în zilele noastre.

Informații despre începuturile acestui sfânt locaș se pot afla din mai multe surse, documentate de istorici precum: Nicolae Iorga, Florin Dobei, Ioan Marin Mălinaș.

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.