Bursele FLEX în România – interviu cu Eliza Chirilă, realizat de Mirela Nicolae

1624

rubrica interviu leviathanBursele FLEX în România sunt la a III-a ediţie. Ȋn această perioadă, liceenii români se pot înscrie pentru a beneficia de un inedit schimb de experienţă culturală în Statele Unite ale Americii. Candidatura din această toamnă se adresează celor care vor să trăiască într-o familie americană în anul şcolar 2018–2019, iar din România vor pleca în acest program 25 de tineri. Mirela Nicolae a realizat un interviu cu Eliza Chirilă, coordonatoarea FLEX pentru România. Ȋnregistrarea integrală o puteți asculta pe 6 octombrie 2017, la emisiunea IClasă, difuzată la Radio România Cultural.

American Councils for International Education anunță deschiderea unei noi runde de candidaturi pentru bursele FLEX 2018–2019

Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională (American Councils for International Education) și de Ministerul Educației Naționale invită liceenii interesați, cu cetățenie română, să participe la programul Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2018-2019.

Programul de schimb de experiență FLEX este finanțat de către Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii și își propune să ofere liceenilor din România ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american pe parcursul anului școlar 2018-2019. Participarea la Programul FLEX, aflat acum la al 3-lea an de existență în România este gratuită.  În primii doi ani, FLEX România a oferit burse unui număr de 49 de liceeni români din diferite județe ale țării, care au locuit și învățat în Statele Unite ale Americii, în state precum Washington, Texas, Colorado, California, Ohio, Pennsylvania sau Maine. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, care sunt invitați să candideze online.

Ce este programul FLEX?

Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992 iar acum se află în cel de-al 25-lea an de existență. Programul presupune un an întreg de schimb de experiență pentru tinerii liceeni, în Statele Unite ale Americii. Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și cei ai altor țări, pentru ca liceenii să învețe mai multe despre SUA și să le prezinte americanilor țările lor de origine. În 2018-2019, la nivel global, aproximativ 800 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane și va studia într-un liceu american, având toate costurile acoperite prin program.

afiis-flex

Cine finanțează programul?

Acest program de burse este finanțat în totalitate de către Guvernul Statelor Unite și administrat de Biroul Educațional și Cultural (ECA) din cadrul Departamentului de Stat, cu finanțare de la Congresul SUA. ECA încurajează înțelegerea dintre cetățenii Statelor Unite și cei ai altor state. Programul FLEX este sprijinit la nivel local de către cetățeni și licee din Statele Unite ale Americii ce găzduiesc, educă și sprijină liceeni fără a primi vreo compensație financiară.

Criterii de eligibilitate:

Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
•      au cetățenie română;
•      sunt născuți între 15 iulie 2000 și 15 iulie 2003;
•      sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a
•      studiază engleza în liceu;
•      îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani

Candidaturile se depun online din 1 septembrie până pe 17 octombrie, 2017 la următorul link:  https://ais.americancouncils.org/flex

Informații complete despre program sunt disponibile la adresa de e-mail flexromania@americancouncils.eu și pe site-ul www.americancouncils.ro.

Mirela Nicolae este realizator la Radio România Cultural.

Vezi: Arhiva rubricii Interviurile Leviathan

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.