Știri: ”Europa Galante” deschide seria de Concerte de la miezul nopții (2 septembrie 2017)

637
Europa Galante
Europa Galante. Sursa foto: http://www.europagalante.com/

logo rubrica festival enescu 2017 leviathan.roSâmbătă, 2 septembrie 2017, în prima zi a Festivalului Internațional ”George Enescu” începe și seria de Concerte de la miezul nopții de la Ateneul Român – ora 22.30. În prima seară vom asculta o celebră formație de muzică barocă, Europa Galante, dirijată de Fabio Bondi. Solistă: mezzosoprana Viviva Genaux.

Programul cuprinde exclusiv muzică de Antonio Vivaldi, sub genericul ”Despărţiri” – „Povestea unui sfârşit”(1738 – 1741) grupat tematic:

ULTIMELE SUCCESE ÎN VENEŢIA: Sinfonia din opera ”Griseldaˮ (1735); Aria Ersiliei, ”Vorrei dirti il mio dolore ˮ din opera „Rosmiraˮ (1738); Aria lui Farnace, ”Gelido in ognivenaˮ din opera ”Farnaceˮ (1738); Concertul în Si bemol major pentru vioară, coarde și continuo, ”per la signora Chiaraˮ, RV 372 (1739).

PLECARE DIN VENEŢIA: Sinfonia în Sol major pentru coarde și continuo RV 149, ”ll coro delle Muse ˮ (1740); Concertul pentru viola d`amore, lăute, coarde și continuo în re minor, RV 540 (1740).

LA VIENA: Aria ”Sarebbe un bel dilettoˮ din opera ”L’Oracolo in Messenia” (1742); Aria ”Sposa, non mi conosci?ˮ din opera ”Oracolo in Messenia” (1742); Concertul pentru vioară, coarde și basso continuo în si minor, RV 390 (ultima lucrare vândută de A. Vivaldi contelui Vinciguerra di Collalto, iunie 1741)

DE PROFUNDIS: Sonata pentru coarde și continuo în Mi bemol major RV 130, ”Sfântul Mormânt”.

Concertul  va fi transmis în direct la Radio România Cultural, Radio România Muzical și TVR 3. 

Fabio Biondi
Fabio Biondi

Europa Galante a fost fondată în 1990 din dorința directorului său artistic, Fabio Biondi, de a forma un grup instrumental italian pentru concerte pe instrumente de epocă, vizând marele repertoriu baroc și clasic.

Ansamblul a avut succes de la publicarea primului album, dedicat producției de concerte Vivaldi (Premio Cini la Veneția, Choc de la Musique în Franța). În următorii ani grupul primește o serie lungă de premii prestigioase: 5 Diapason d’Or, Diapazonul d’Or al anului în Franța, Premiul RTL, record de nominalizări în Spania, Canada, Suedia, Franța și Finlanda, Prix du disque, printre multe altele.

De atunci, Europa Galante a făcut turnee în importante săli de concerte și teatre ale lumii, de la Scala din Milano Scala la Accademia di Santa Cecilia din Roma, Sala Suntory din Tokyo, Concertgebouw din Amsterdam, Royal Albert Hall din Londra, Lincoln Center din New York, Théatre des Champs Elysees, Opera din Sydney.

În Italia colaborează cu Accademia di Santa Cecilia în recuperarea lucrărilor vocale ale secolului al XVIII-lea italian. În 2009, stagiunea de la Roma a fost deschisă cu oratoriul lui A. Scarlatti, „La Santissima Annunziata”.

În 2002, Fabio Biondi și Europa Galante au câștigat Premiul Abbiati al criticii muzicale italiene pentru concerte și spectacolul ”Trio of Honor”. În 2004, Premiul Scanno pentru muzică a fost acordat lui Fabio Biondi și Europa Galante, luând în considerare meritele deosebite ale acestui ansamblu, devenit una dintre cele mai influente formații de muzică veche pe plan internațional.Vivaldi Bajazet Europa Galante

După succesul memorabil al înregistrării cu opera ”Bajazet” de Vivaldi, în 2009 a fost lansată înregistrarea unei alte opere de Vivaldi, ”Hercules Termodonte”, cu o distribuție de excepție (Vivica Genaux, Joyce di Donato, Diana Damrau).

În revista Leviathan.ro publicăm zilnic informații despre programul Festivalului Internațional ”George Enescu”, ediția 2017, despre artiștii care vor concerta la această ediție, cronici muzicale, articole de sinteză, fotografii. Redacția Leviathan este acreditată la Festivalul ”George Enescu”.

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.