Charlot împlinește 107 ani

139
Imagine din filmul ”Between showers”
Imagine din filmul ”Between showers”

fila de calendar rubrica leviathan.roPe 28 februarie 2021 se împlinesc 107 ani (1914) de când Charlot, interpretat de Charlie Chaplin, devenea pentru prima dată personaj de film odată cu apariţia peliculei Between showers, tradusă cu titlul Charlot şi umbrela.

Din momentul acela, omuleţul cu melon, mustăcioară şi mers legănat ca de raţă, agitând mereu bastonul prin aer, îşi va începe turneul prin enciclopediile lumii.

Charlot
Charlot

Subiectul filmului Charlot și umbrela este simplu. Doi tineri, Charlie Chaplin (Masher)şi Ford Stearling (Rival Masher) se află la un moment dat într-o situaţie de rivalitate atunci când fiecare din ei încearcă să ajute o doamnă (Emma Clifton, Lady in Distress) să traverseze strada peste o băltoacă. Stearling îi cere acesteia să-i ţină umbrela, furată unui poliţist (Chester Conklin, Policeman), promiţându-i că o va ajuta, moment în care apare Chaplin (fără, însă, celebrul său baston). Împreună pleacă să caute scânduri pe care să le pună peste băltoacă. Între timp, un alt poliţist (Edward Nolan, Chivalrous Policeman) ajută femeia să treacă strada. La întoarcere, cu scândurile în braţe, Stearling supărat că nu a fost aşteptat, îi cere doamnei înapoi umbrela. Ea îl refuză, iar Stearling este arestat de poliţist pentru că a încercat să-şi recupereze umbrela cu forţa.

La toată scena Chaplin asistă amuzându-se de ceea ce i se întâmplă tovarăşului său. Filmul, alb-negru, este o înlănţuire de gaguri care, pe parcursul a aproape 15 minute cât durează pelicula, asamblează, piesă cu piesă, biografia unui personaj care a ştiut prin gesturi simple să vorbească despre lucrurile mari şi să stârnească râsul cu tristeţea sa. În întunericul din sală pânza se luminează brusc și apare Charlot. Vrea să ajute o doamnă. Așa a început totul.

Regizor: Henry Lehrman. Producător: Mack Sennett. Companie de producție: Keystone Studios. Scenariu: Charlie Chaplin, Reed Heustis.

Arhiva rubricii Filă de calendar 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.