”Chipul lui Ştefan cel Mare în Tetraevangheliarul de la Humor” de Daniela Șontică

1132
Daniela Sontica Tetraevangheliarul de la Humor

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roLa 17 iunie 1473, ieromonahul Nicodim de la Mănăstirea Putna termina de copiat ”Tetraevangheliarul” pe care domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt i-l comandase spre a-l dărui Mănăstirii Humor.

Tetraevanghelul (tetravanghel este un al treilea sinonim) de la Humor este cunoscut pentru deosebita sa frumusețe în care este lucrat, conținând deosebite miniaturi și ornamente colorate. Textul în sine este caligrafiat în maniera vremii, la nivel de artă ce impresionează și astăzi prin acuratețea sa. Dar dincolo de a fi o piesă inestimabilă de muzeu la care ne uităm cu respect și sfințenie, ”Tetraevangheliarul de la Humor” este mai ales un document care păstrează în el o comoară de mult preț: chipul pictat al voievodului Ștefan cel Mare şi Sfânt.

Portretul votiv al lui Ştefan cel Mare este zugrăvit pe fila 266 verso, domnitorul fiind reprezentat în postură de donator, îngenunchiat la picioarele Maicii Domnului, care şade pe tron împreună cu Fiul ei. Voievodul îi oferă Mântuitorului Hristos cu amândouă mâinile Tetraevanghelul.

Ştefan are chipul rotund, ochii albaştri, sprâncenele groase, nasul drept, mustaţa plină, fără barbă, pletele blonde şi ondulate, fruntea înaltă şi boltită. Poartă pe creştet coroană de aur. Este înveşmântat într-o mantie largă şi scurtă, fără mâneci, confecţionată dintr-un brocart roşu presărat cu flori galbene, de aur. Pe sub mantie poartă o tunică de catifea, tot roşie, cu mâneci lungi şi strâmte. Cizmele sunt, de asemenea, roşii.

Tetraevanghelul are dimensiunile 24/35 cm, iar ferecătura 25/37 cm. Conţine 278 de file de pergament, in folio, scrise în limba slavonă. Textul este caligrafiat în litere semiunciale, cu cerneală neagră, pe alocuri cu cerneală de aur, şi în cea mai mare parte a filelor este scris pe câte două coloane. Manuscrisul are frontispicii florale, colorate în roşu, albastru şi auriu, iar paginile de titlu ale Evangheliilor sunt împodobite cu frontispicii bogate, cu stilizări vegetale, realizate în aur şi cerneală albastră, roşie, verde şi brună. Titlurile sunt scrise cu litere mari de aur, iar fiecare capitol începe cu o letrină frumos ornată. Fiecare Evanghelie este precedată de chipul evanghelistului care a scris-o, realizat în miniatură, scriind sau ascultând vocea tainică a Duhului Sfânt, într-un decor arhitectural mai amplu sau doar sugerat.

Prețiosul ”Tetraevangheliar de la Humor” poate fi admirat în colecția muzeală a Mănăstirii Putna.

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.