”Cinci ani de la moartea lui Demis Roussos” – articol de Raul Gabriel Gavra

119
in memoriam

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_Astăzi, 25 ianuarie 2020, se împlinesc 5 ani de la moartea lui Demis Roussos.

Artemios Ventouris Roussos (pe numele său real) a fost unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți greci, având vânzări de peste 60 de milioane de albume în toată lumea și fiind câștigătorul a nu mai puțin de 100 de discuri de aur, platină și diamant. A cântat vocal, la trompetă și chitară, abordând mai multe genuri muzicale (pop, pop-folk, soft rock, rock progresiv etc.).

Demis Roussos s-a născut în orașul Alexandria, Egipt, în 15 iunie 1946, într-o familie mixtă (tatăl său, George, grec, iar mama sa, Olga, italiancă) și cu preocupări artistice. Încă de la o vârstă fragedă a studiat muzica, fiind membru al unui cor bizantin timp de 5 ani. În atmosfera cosmopolită a Alexandriei, tânărul Demis a descoperit muzica tradițională arabă și jazz-ul. La vârsta de 15 ani, familia sa pierzându-și posesiunile (în urma Crizei Suezului), a fost nevoit să plece la Atena.

În capitala Greciei, Demis Roussos a înființat trupa ”The Idols” (fiind basist și solist vocal), iar apoi a ajuns membru al altor două trupe (”We Five” și ”Aphrodite’s Child”). După desființarea trupei ”Aphrodite’s Child” (care a avut câteva succese răsunătoare), artistul a avut o carieră solo.

În calitate de cântăreț solo, Demis s-a bucurat de o apreciere internațională, fiind iubit atât în Europa, dar și în restul lumii (în America Latină, în Orientul Mijlociu și chiar în Japonia). Câteva dintre hiturile sale sunt: Forever and Ever, Goodbye My Love, Goodbye, My Friend the Wind, My Reason, Velvet Mornings, Someday Somewhere, Lovely Lady of Arcadia, Quand je t’aime și On écrit sur les murs. Din 1975, artistul s-a aflat într-un turneu internațional de 8 ani, mai târziu realizând și un turneu de trei săptămâni în Uniunea Sovietică. Printre țările vizitate de Demis Roussos s-a numărat și România, ultima sa vizită la București fiind în 5 decembrie 2013. A fost invitat și în emisiunea Nanei Mouskouri (de pe BBC), cântând alături de ea. Fiind ortodox, a fost invitat și a cântat și în numeroase biserici din Grecia și restul lumii.

La 25 ianuarie 2015, într-un spital din Atena, bolnav de cancer, la vârsta de 68 de ani, Demis Roussos s-a stins din viață.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.