”Comemorare: 49 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia” de Lidia Našincová

1121
August 1968 la Praga
August 1968 la Praga

rubrica corespondenta leviathan,ro logoLuni, 21 august 2017, Cehia a marcat 49 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia. Conform tradiţiei, victimele ocupaţiei au fost comemorate în faţa clădirii Radioului ceh de pe bulevardul Vinohrady din Praga. Acte de pietate au avut loc şi în oraşele Brno, Liberec și în Piaţa Václav din Praga, la statuia Sf. Václav, unde au fost citite numele victimeor.

Trupele a cinci state ale Pactului de la Varşovia, cu excepţia României,  au trecut graniţa de stat a Cehoslovaciei în noaptea de 20 spre 21 august 1968. Prin aceasta a fost înăbuşită încercarea de reformă a Cehoslovaciei socialiste de atunci. Conform noilor analize istorice, până la sfârşitul anului 1968 acest act de agresiune a dus la 137 de morţi şi sute de răniţi.

August 1968, Prague. Photo Vladimir Lammer
Foto: Vladimir Lammer

În faţa clădirii Radioului ceh au fost comemoraţi cei care s-au opus ocupanţilor. La apărarea clădirii au căzut atunci câţiva oameni. Preşedintele Parlamentului, Jan Hamáček, preşedinta adjunctă a Senatului, Miluše Horská şi reprezentanţii Primăriei Pragăi au depus coroane de flori.

După-amiază, în partea de jos a Pieţii Václav a avut loc un happening muzical, la care au participat cântăreţi cunoscuţi, cum sunt Vladimír Merta sau Blues Band a lui Luboš Andršt.

La manifestările din În Piaţa Václav a participat şi Jiří Línek, preşedintele Asociaţiei foştilor deţinuţi politici, amintind cum treceau prin piaţă tancurile şi cum lumea se străduia să le spargă rezervoarele de motorină. În faţa clădirii Radioului, soldaţii ruşi au început să tragă cu mitralierele. Gloanţele au distrus atunci şi Faţada Muzeului Naţional. Urmele de gloanţe au rămas vizibile şi după restaurarea din anii ’70. Vor rămâne şi după terminarea actualei reconstrucţii, a precizat directorul adjunct al Muzeului Naţional, Milan Plaček.

invadarea cehoslovaciei august 1968

La Brno, reprezentanţii oraşului şi ai regiunii au comemorat victimele din Brno din 21 august 1968 şi din 1969.

Evenimentele din 1968 au fost marcate şi în Slovacia. Actul de pietate a avut loc în centrul Bratislavei, la placa memorială care amintește de cei trei eroi împuşcaţi în primele zile ale invaziei militare din august 1968. Aici, însă, nu au participat personalităţi politice.

Corespondență din Praga

Vezi și: http://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/217411058130821/

Arhiva rubricii Corespondență

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.