„Contractul pentru vânzarea mașinilor, încheiat electronic” de Iulia Zorzoliu

172
contract electronic vanzare masini

logo rubrica juridiceLa sfârșitul lunii august 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Ordonanța nr. 8 emisă de Guvernul României, potrivit căreia actul de înstrăinare-dobândire a mijloacelor de transport se poate încheia și în formă electronică și se va putea semna electronic.

În acest context, persoanele care înstrăinează sau dobândesc mijlocul de transport și încheie un contract în format electronic vor trebui să dețină un certificat calificat privind semnătura electronică. Astfel, dacă doar una dintre părți deține acest certificat calificat, tranzacția nu poate fi încheiată în format electronic.

Organul fiscal local de la domiciliul persoanei care înstrăinează mijlocul de transport transmite electronic celor două părți exemplarul actului de înstrăinare-dobândire completat și semnat cu semnătură electronică, iar în situația în care organul fiscal nu deține semnătură electronică conform prevederilor legale, documentul se poate transmite în formă scanată cu mențiunea „Conform cu originalul”.

Persoana care dobândește/înstrăinează mijlocul de transport transmite electronic un exemplar completat organului competent prrivind înmatricularea, înregistrarea, radierea mijloacelor de transport.

Având în vedere cele relatate, încheierea contractelor de vânzare a mijloacelor de transport în format electronic reprezintă o metodă pentru care se poate opta indiferent dacă este vorba de o tranzacție între două persoane cu domiciliul fiscal în țara noastră sau între o persoană rezidentă în România și una rezidentă în altă țară.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.