Pamflet: Daniel Țecu – guru al ingineriilor financiare sau analfabet funcțional?

2368
Daniel Tecu - FADERE, candidat PMP si declaratiile sale de avere si interese

Examinând  declarația de averea candidatului Daniel Țecu, publicată pe site-ul Agenței Naționale de Integritate, am ajuns la trei posibile concluzii. Daniel Țecu, candidatul Partidului Mișcarea Populară pentru Senatul României în circumscripția Diaspora, este fie un geniu financiar, capabil să câștige orice ediție a emisiunii Românii au talent cu numere de vrăjitorie financiară, fie un personaj uns cu toate alifiile, care încearcă să mascheze niște matrapazlâcuri, fie un analfabet funcțional (care știe cât de cât să scrie și să citească, dar nu înțelege nici se i cere, nici despre ce e vorba).

Înainte să și explic cum anume am ajuns la aceste concluzii, trebuie amintită esența unei declarații de avere și anume că atunci când își lasă autograful peste declarație, semnatarii își asumă următoarea poveste:

Sau, cu alte cuvinte, că onor candidatu’ își asumă că ceea ce a mânjit el în cele câteva foi depuse la Agenția Națională pentru Integritate (ANI) reprezintă adevărul absolut pe care și-l asumă în fața organelor statului. Bun. Acum că am stabilit asta, putem merge mai departe la declarația de avere a domnului Țecu Daniel, auto-proclamat guru spiritual, doctrinar și administrativ peste o auto-proclamată federație de asociații ale românilor din Europa (aka FADERE) și „candedat de succes” al Partidului Mișcarea Populară la Senat în circumscripția Diaspora.

Din declarația semnată de domnul Țecu Daniel, aflăm că domnia sa a contractat în anul 2012 două credite în valoare de 184.000 EURO și respectiv 146.000 EURO (într-un total de 330.000 EURO) de la o entitate inexistentă, numită Bankya. Desigur, veți spune, domnul Țecu a avut emoții și a confundat Bankya cu Bankia (de 2 ori), ceea ce nu e o mare brânză, la urma urmei. Sigur că nu ar fi o mare brânză, dacă domnul Țecu ar fi completat lista de inventar a unui aprozar și nu o declarație oficială. Mai ales că domnul Țecu vrea să fie legiuitor în Senat, nu vânzător de mere la aprozarul Parlamentului. Să trecem însă peste, micile inadvertențe ortografice, și să ne oprim la altceva. De exemplu la faptul că domnul Țecu a considerat că nu este necesar să spună care este data scadenței împrumutilor contractate, cu toate că legiuitorul cere expres acest lucru. Să zicem ca e o altă scăpare a domniei sale, cauzată de emoțiile candidaturii sau, spun gurile rele de niște procese pe rol, legate de aceste împrumuturi. Să nu dăm totuși crezare bârfologiei de partid, și să considerăm și asta drept o scăpare de condei.

Cele mai interesante părți ale declarației de avere a lui Daniel Țecu, șeful etno-businessului FADERE, sunt în partea de venituri, în partea de active și în partea de bunuri imobile.

Lecturând declarația semnată de Daniel Țecu, electorul este pus în fața unui miracol financiar-fiscal. Și asta pentru că în cazul lui Daniel Țecu și al familiei domniei sale, astrele s-au aliniat extrem de ciudat, lăsând loc unor evenimente financiare extrem de rare.

Cu alte cuvinte…
chiar dacă nici domnul Țecu și nici membrii familiei sale nu au înregistrat în anul 2015 vreun venit (par. VII), adică n-au încasat nimic între 1.01.2015 și 31.12.2015
– chiar dacă nici domnul Țecu, nici membrii familei sale nu au avut vreun depozit bancar sau vreun depozit „la ciorap” (sub formă de lichidități/numerar) mai mare de 5000 de EURO, în anul fiscal 2015 (par. IV), adică până la 31.12.2015
– și chiar dacă nici el, nici membrii familiei sale nu au primit de la terți cadouri, împrumuturi sau sume mai mari de 5000 de EURO, în anul fiscal 2015 (cap.V)

…domnul Țecu a făcut o maxi-vrăjitorie și a cumparat în 8 ianuarie 2016 o proprietate în București, în suprafață de 49 mp (cap. I). Acum, din informațiile existente, se pare că domnul Țecu și-a cumpărat un apartament dar, în urma unei posibile revelații, domnia sa a perceput apartamentul ca fiind mai degrabă teren agricol. Descoperirea, pentru care trebuie creditată Ramona Elena Bărbulescu, este una crucială, atât din punct de vedere al averii domnului Țecu, cât și din punct de vedere al nivelului intelectual al domnului Țecu. Pentru că după cum bine sublinia Ramona, domnul Țecu deține, pe lângă terenul agricol din capitala României și alte două mini-tarlale în Madrid, una în suprafață de 65mp și alta în suprafață de 120 mp. Acum, fie candidatul PMP este analfabet funcțional și nu înțelege ce citește și ce dorește ANI de la el, fie el chiar și-a achizitionat câteva parcele în București și Madrid, unde mai plantează un praz, o ceapă, un ardei, o fasole… așa printre blocuri și vile.


Claie peste grămadă, trebuie remarcat faptul că pe lângă noua achiziție imobiliară din capitala noastră mioritică, domnia sa a reușit să trăiască, să-și plătească facturile, poate chiar și ratele la cele două credite în valoare totală de 330.000 de EURO.

Eu cred, că în lipsa oricărui venit, în lipsa oricărei rezerve de capital, în lipsa oricărui alt împrumut, omul asta a reușit o performanță greu de repetat.

Acum, fie vorba între noi, nu vreau să sugerez ceea ce spunea un vașnic admirator al PMP și anume că domnul Daniel Țecu ar putea locui simultan în cele trei apartamente cultiva simultan cele trei terenuri pe care le are, pentru că ar fi o speculație ieftină. Sunt convins că dacă ar fi închiriate altui chiriaș-agricultor, domnia sa, candidat PMP la Senat, ar declara aceste venituri.

Am spus însă că-l suspectez pe Daniel Țecu de analfabetism funcțional. Pentru asta m-am oprit la cealaltă declarație semnată de domnia sa și anume declarația de interese, de asemenea publică pe site-ul ANI. Această declarație, cu aceeași valoare juridică ca și declarația de avere, ne dă ocazia să vedem un Daniel Țecu în adevărata sa splendoare academică.

Mă rog asta, ar fi doar o răutate aproape gratuită din partea mea, dacă Daniel Țecu, n-ar da dovadă de superficialitate și de lipsă de minimă înțelegere legislativă. Astfel candidatul PMP, care în declarația de avere demonstra că habar nu are de la ce instituție și-a luat creditele, declară, în declarația de interese, că este acționar majoritar la firma TECON SPAIN. Paradoxul face că domnul Țecu nu este acționar la TECON SPAIN ci, de fapt, la TECON SPAIN AND ROMANIA SL, cu totul și cu totul altă firmă, cu totul și cu totul alte date fiscale, cu totul și cu totul altă poveste. Conform datelor disponibile în diferite registre publice ale firmelor spaniole, compania la care este acționar domnul Țecu are un capital social de 3020 EURO și nu a mai depus bilanțuri în Registrul Mercantil de Madrid, din anul 2011.

Acum hai să îl credem pe cuvânt pe domnul Țecu și să acceptăm că nu mai este administrator unic al agenției de voiaj Promocion Romania SL, CIF/NIF B85837763 cu adresa în Calle Gutierre De Cetina 59-61 28017 – Madrid și nici administrator solidar la firma de construcții, urbanizare și dezvoltare proiecte de infrastructură, Curiel Investments Europe SL, CIF/NIF B85637775, cu adresa în Alcorisa, 13 28043 – Madrid, chiar dacă ambele apar, poate eronat, în registrele comerciale disponibile, ca fiind active. Să nu mai spună talibanii de partid, că nu-i acordăm candidatului prezumția de nevinovăție. I-o acordăm, dar e normal să verificăm, nu? Mai ales că domnul Țecu nu oferă nici un fel de informație, preferând să pozeze într-un soi de om Invizibil al alegerilor legislative.

Și că tot veni vorba de verificări, sunt două chestii speculative pe care, eu unul din lipsă de timp, chef și mijloace, n-am să le verfic. Primul ar fi dacă Promocion Romania SL a primit, de exemplu, vreun ban de la autoritățile române, pentru promovarea brandului turistic României în Spania. Al doilea ar fi, dacă firma Curiel Investments Europe SL a fost sau nu relaționată cu vreun program de construcție de locuințe pentru victimele inundațiilor din Moldova. Nu de alta, dar cum domnul Țecu – grație unei relații interesante cu Esperanza Aguirre – a obținut pentru etno-businessul său FADERE o subvenție de 100.000 de EURO de la Comunidad de Madrid pentru un astfel de proiect în 2009, fix anul în care a înființat firma de construcții, vorbim despre o coincidență interesantă. Poate că domnul Țecu și FADERE vor da publicității modul în care au executat bugetele primite din subvențiile publice spaniole, care au fost activitățile efectuate, subactivitățile și care furnizorii/contractorii/subcontractorii. Aceste lucruri ar clarifica, evident, povestea cu somațiile făcute de spanioli, pentru returnarea parțială sau totală a unora dintre subvențiile primite de structura condusă de actualul candidat al PMP pentru Senatul României (vezi Daniel Țecu, PMP, subvențiile și ipocrizia competenței).

Nota Bene: Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare…

Legături către documentele oficiale:

a) Declarația de avere a lui Daniel Țecu, publicată pe site-ul ANI
b) Declarația de interese a lui Daniel Țecu, publicată pe site-ul ANI

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.